Közélet

Ismét késnek a hallgatói ösztöndíjak - a HSZI állítja, mindenkinek utalt

Ismét késnek a hallgatói ösztöndíjak - a HSZI állítja, mindenkinek utalt

2017. július 12., szerda
Ismét késnek a hallgatói ösztöndíjak - a HSZI állítja, mindenkinek utalt
bankkartya_penz_paypass01

A diákok idegesek. Az EHÖK nem tud segíteni. Az utalások pedig nem érkeznek. Sokan ebből a pénzből fizetnék a lakbért és a kollégiumi díjat.

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Szolgáltatói Irodájának visszatérő problémája, hogy nem tudja időben folyósítani a hallgatói ösztöndíjak kifizetését. Minden hónap tizedikéig meg kellene, hogy történjenek az utalások. Az előző években is rendszeres probléma volt a csúszás, ebben az évben viszont már nem első alkalommal késnek az összegek. A népszerű közösségi oldalon a kari csoportokban hónapról hónapra visszatérő kérdéseket intéznek a hallgatók EHÖK felé. ” Mikorra várhatóak az ösztöndíjak? Nálatok már volt változás? Már két hete nem működik az új rendszer és csak most jöttek rá, hogy nem tudnak utalni. Azt mondták, hogy valószínűséggel csak a jövő héten folyósítanak” – írják az ideges hallgatók az egyik közösségi oldalon lévő csoportjukban. A Neptun rendszerre való áttérés miatt sokan panaszkodtak, arra hogy nem kapták meg időben az ösztöndíjaikat, azonban az átállás már három hónapja megtörtént, a probléma viszont azóta is fennáll. ”Június első fele óta nem kaptunk ösztöndíjat. Mivel doktoranduszként nem dolgozhatunk a tanulmányaink mellett teljes állásban, így gyakorlatilag ez az egyetlen megélhetési forrásunk. Az utóbbi három hónapban három külföldi konferencián is előadtam. Mindegyik útiköltségét én álltam, pedig ez az egyetem feladata lett volna. Sőt, az is előfordult, hogy a szállást is nekem kellett fizetnem. Hat hónap ösztöndíjából kettő ezekre és a járulékos költségekre ment el. A Szegedi Tudományegyetem egy fillérrel sem támogatta a részvételeimet, habár ezt elvárják a szakomon." Kíváncsiak voltunk rá, hogy miért történhet meg az, hogy bevált szokássá vált a hallgatói ösztöndíjak csúszása, illetve, mikor kapják meg a hallgatók az elmaradt összegeket.

Fekete Csaba

a HSZI iroda vezetője a kérdéseinkre a következő választ adta. ”A Szegedi Tudományegyetem valamennyi hallgatója rendben megkapja júliusban esedékes ösztöndíját. A hallgatói ösztöndíjak a szabályzatok alapján minden hónap tizedik napjáig kell elvégezni, ez 2017 júliusában is rendben megtörtént, ám az ösztöndíjak utalását egy adminisztrációs hiba miatt csak július 11-én indították el az Egyetem bankszámlájáról. Az ösztöndíjak így július 12-én, szerdán megérkeznek az érintett hallgatók számlájára" – tette hozzá az irodavezető. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy ki felel az utalásokért, és miért ismétlődik meg ez a hiba rendszeresen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.