Közélet

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök
Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK
tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok.

Simon Melinda

a szilvesztert a Szatmár megyei kisvárosban töltötte, ahol a baráti társaságában szó esett arról, hogy az ott élő többezres magyar kisebbség ellenére meglehetősen kevés a magyar nyelvű könyv a helyi könyvtárban. Sőt, a meglévők is régiek, elavultak. „Ekkor merült fel bennem egy gyűjtés szervezése, hogy a tasnádi honfitársaink jobban szeressenek olvasni és a közgyűjteménybe járni” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, aki januárban különböző fórumokon meg is hirdette a kezdeményezést. A felhívás megtette hatását: június végéig több mint 50 személytől 6500 kötet gyűlt össze az egyetem könyvtárában. Érdekesség, hogy nemcsak a napfény városából érkeztek felajánlások, hanem az ország több pontjáról, sőt, a Helsinkiben működő Balassi Intézettől is. Az egyik legnagyobb adomány, körülbelül 1000-1500 könyv Veszprémből származik,

Meskó Gábor

néhai vegyészprofesszor hagyatékát juttatták el az örökösök Szegedre. Az akció végén az összes, mintegy 277 doboznyi könyvet

Grieb Csaba

tasnádi polgármester közreműködésével szállították el a határon túlra. „Klasszikus magyar és világirodalmi alkotások, szórakoztató detektívregények, valamint romantikus és színes gyermektörténetek egyaránt a könyvtár polcaira kerülnek az elkövetkezendő hetekben. A helyi általános iskola is részesül a kötetekből, ugyanis földrajzi atlaszokat, szöveggyűjteményeket és nyelvkönyveket is tartalmaz a könyvállomány” – mondta még el Simon Melinda, aki reméli, hogy az akció által a tasnádi magyarok körében jelentősen megnő a könyvtárba iratkozók száma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.