Közélet

Fullánkosok a ház körül - Nem árt az elővigyázatosság

Fullánkosok a ház körül - Nem árt az elővigyázatosság

2017. július 16., vasárnap
Fullánkosok a ház körül - Nem árt az elővigyázatosság
mehek_szentharomsag_utca04_gs

Nyáron az átlagosnál többen töltik idejüket a szabadban, végzik ház körüli teendőiket. Az év ezen szakában a rovarok is aktívabbak, közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat.

A szakemberek véleménye szerint az említett rovarok jellemzően csak akkor támadnak, amennyiben veszélyhelyzetben érzik magukat, féltik kaptárjuk, fészkük épségét. A cukros italok, szabadon hagyott ételek vonzzák őket, éppen ezért amikor a szabadban tartózkodnak, a magukkal vitt élelmiszereket tartsák becsomagolva, elzárt helyen. Lehetőség szerint kerüljék nyáron a sárga, esetleg a virágmintás ruházatot. Lakókörnyezet közvetlen közelében is kialakíthatják életterüket a sárga-fekete ízeltlábúak. Hozzáértőktől kértünk tanácsot, mi a teendő ebben az esetben. „Ma már nagyon hatásos darázsirtó spray-k kaphatóak a kereskedelmi forgalomban. Védőkesztyű és maszk használata mellett eltávolítható a fészek. A darazsak a lefújást követően azonnal lepotyognak” – emelte ki

Cziner István

méhész. A darazsak már nem költöznek be a régi fészekbe, másikat keresnek, újat építenek. Véleménye szerint a nyugodt, eldugott helyeket részesítik előnyben a fészekrakásra. Érdemes gyakorta megkocogtatni a redőnyöket, figyelni az ablakpárkányokat, a ház egyéb „sarkos” helyeit. A tapasztalatok azt mutatják, az irtást a kora reggeli vagy az esti órákban érdemes elvégezni, ugyanis a legtöbb darázs ez idő tájt tartózkodik a fészekben, valamint ilyenkor még kevésbé aktív.

Maróti József

szegedi méhész felhívta rá a figyelmet, ha nagy számban észlelnek méheket lakókörnyezetükben, érdemes körültekintőnek lenni. Amennyiben a méhek nem találják meg a számukra megfelelő életteret, továbbállnak. Abban az esetben, amikor behúzódnak zárt eresz alá, kéménybe, elérhetetlen zugokba, csak az irtás jöhet szóba. A szakember nem javasolja, hogy önállóan nekiessenek a szárnyasoknak. Elmondása alapján a méhek megvadulnak, nagy számban és tömegesen támadnak. A baleset elkerülése érdekében kérjék szakember segítségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.