Kultúra

Felvidéken avatják fel Kligl Sándor szobrát

Felvidéken avatják fel Kligl Sándor szobrát

2017. július 9., vasárnap
Felvidéken avatják fel Kligl Sándor szobrát
kligl_rakoczi_zboronyito

Az alkotás II. Rákóczi Ferencet életnagyságban ábrázolja. Zboróban kötöttek házasságot a fejedelem szülei 1666-ban. Vasárnap Soltész Miklós államtitkár a helyi polgármesterrel avatja fel a szobrot.

A Bártfa melletti szlovák falut, Zborót ma mintegy háromezren lakják. A lengyel határ közelében található település a 17. században a Rákócziak tulajdonába került. Ők építették – többek között - a ma már nem álló Rákóczi-kastélyt, s a kúria templomaként azt a Szent Zsófia templomot, amely előtti téren felavatják vasárnap Kligl Sándor szobrát II. Rákóczi Ferencről. „Zboró és Sátoraljaújhely között testvértelepülési kapcsolat alakult ki. Az ünnepélyes alkalom okán kerestek meg az önkormányzatok és a Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködéséért Egyesület, mert szerettek volna a fejedelemről egy szobrot” – nyilatkozta lapunknak Kligl Sándor szobrászművész. Kiemelte, különleges helyszínről van szó, nemcsak azért, mert a Rákócziak birtoka volt, hanem mert itt kötöttek házasságot a szabadságharc vezetőjének szülei, I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona. Munkája megkezdése előtt ellátogatott a szobrász is Zboróba. Azt tapasztalta, példaértékűen ápolják a szlovákok a Rákócziak emlékét, kimerítő tájékoztatást adtak neki a régészek, a történészek a település múltjáról, felújítják a Szent Zsófia templomot, a várromot.

kligl_rakoczi_zboro

A szobor bronzból készült (fotónk a viaszmodellről készült), magassága 190 centiméter, s egy 170-180 centiméteres kőtalapzatra kerül. A hónapokig tartó alkotási folyamat közben felhasználta a II. Rákóczi Ferencről rendelkezésre álló alkotásokat. Habár a fejedelmet gyakran lovon ábrázolják, Kligl Sándor mégis úgy döntött, eltér ettől. „A hely is egy álló, ló nélküli szobrot igényelt. Ezen felül a megrendelők azt sem szerették volna, hogy csak egy mellszobor kerüljön ki” – fogalmazott a szobrász. Aktualitást ad a szoboravatónak, hogy 1707. június 6-án zajlott az ónodi országgyűlés. Az ünnepségen beszédet mond Ján Lukáč, Zboró polgármestere, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Dankó Dénes, a Zempléni Fiatalok Határok Nélküli Együttműködéséért Egyesület tagja. Kligl Sándor közben pedig újabb alkotásokon dolgozik, hamarosan Petőfi emlékét őrző mellszobrát állítják fel Ukrajnában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.