Közélet

Emmi: 360 millió forint jut idén nemzetiségi táborokra

Emmi: 360 millió forint jut idén nemzetiségi táborokra

2017. július 18., kedd
Emmi: 360 millió forint jut idén nemzetiségi táborokra

Háromszázhatvanmillió forintból mintegy tízezer fiatal vehet részt idén nemzetiségi táborokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a városlődi Iglauer Parkban kedden, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila

elmondta: a Magyarországon élő 13 nemzetiség 470 idei táborában tízezer Magyarországon élő, magát nemzetiséginek valló fiatal vehet részt. 2014-ben még csak 36 millió forint állt rendelkezésre erre a célra, azaz az elmúlt években megtízszereződött a nemzetiségi táboroztatásra fordítható összeg - emelte ki. Ezekben a táborokban a fiatalok a nyári kikapcsolódás mellett saját nemzetiségük kultúráját, múltját is megismerhetik, és "ha az ifjúságnak tudunk olyan lehetőséget adni, ahol nemzetiségi életüket meg tudják élni, akkor az egész társadalomnak jót teszünk" - fogalmazott Fülöp Attila. A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az elmúlt években egyre növekszik a - döntően helyi - nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában működő iskolák száma. Mára nyolcvan iskolát vett át nemzetiségi önkormányzat, köztük idén hármat a németség.

Heinek Ottó

, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke elmondta, az önkormányzatuk és Városlőd község közös tulajdonában levő Iglauer Park két ütemben, mintegy 250 millió forintból újul meg. Idén 90 millió forintos támogatással kezdődött meg a tábor felújítása, amely októbertől 160 millió forintból folytatódik, és a tervek szerint jövő májusra fejeződik be. Ezalatt megújulnak a faházak, több épület, az étterem, a szociális helyiségek, a park egy része, és infrastrukturális fejlesztések is lesznek. Az épületek berendezését a német kormány támogatja. A városlődi Iglauer Parkban most Veszprém megyéből mintegy hatvan német nemzetiségű fiatal táborozik egy hétig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.