Közélet

Az autonómiapárbeszéd elkezdését kérte nyílt levélben a román elnöktől Szilágyi Zsolt EMNP-elnök

Az autonómiapárbeszéd elkezdését kérte nyílt levélben a román elnöktől Szilágyi Zsolt EMNP-elnök

2017. július 16., vasárnap
Az autonómiapárbeszéd elkezdését kérte nyílt levélben a román elnöktől Szilágyi Zsolt EMNP-elnök

Az autonómiáról szóló párbeszéd elkezdését kérte a székelyföldi látogatásra készülő Klaus Iohannis román elnöktől Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke egy vasárnap keltezett nyílt levélben.

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levében Szilágyi Zsolt gratulált Iohannis elnöknek azért, hogy ellátogat abba a régióba, ahol a legnagyobb arányban szavaztak rá a 2014-es elnökválasztáson, és amelynek lakói okkal érzik magukat Románia leginkább diszkriminált, mellőzött és perifériára kényszerített állampolgárainak. Szilágyi Zsolt emlékeztette Iohannis elnököt arra, hogy az erdélyi szászok II. András királytól kapták azt az autonómiát, amelyik 650 éven át biztosította számukra az önkormányzás jogát. "Amikor tehát Székelyföld vagy az erdélyi magyarság autonómiájáról beszélünk, akkor olyan modellekről van szó, melyek több száz éves hagyományra tekintenek vissza térségünkben. Ez esetben egy olyan nemzeti közösség jövőjéről beszélünk, melynek tagjai román állampolgárok, akik Romániában dolgoznak, itt adóznak, betartják az ország törvényeit és békében kívánnak élni román nemzetiségű szomszédjaikkal" - fogalmazott az EMNP elnöke. A politikus megemlítette: az európai integráció intézményei, különösen az Európa Tanács, támogatják az arra irányuló törekvéseket, hogy az őshonos magyar közösség és a történelmi régiók számára megtalálják a legmegfelelőbb autonómiaformákat. "Tudatában annak, hogy az 1918-ban Gyulafehérváron összegyűlt románság kötelezettséget vállalt arra vonatkozóan, hogy biztosítják az autonómiát és az önrendelkezéshez való jogot minden olyan nemzeti és etnikai közösségnek, melyekkel együtt kívántak élni Erdélyben, különösen érthetetlen számunkra, hogy a román elit még napjainkban sem érzi magát morális-, politikai- és jogi értelemben adósnak ennek megvalósításáért" - fogalmazott a nyílt levélben Szilágyi Zsolt. Úgy vélte: e helyzet csak akkor orvosolható, ha mélyreható párbeszéd kezdődik az autonómiák kérdésköréről. "Székelyföldi látogatása alkalmából tisztelettel kérem, hogy kezdeményezze e párbeszédet, s mint a legmagasabb közjogi méltóság, alkotmányos kötelezettségének megfelelően, legyen moderátora az autonómiáról folytatott román-magyar párbeszédnek!" - zárta Klaus Iohannisnak címzett levelét az EMNP elnöke. A román elnöki hivatal korábbi bejelentése szerint Iohannis kedden tesz látogatást a magyar többségű Hargita és Kovászna megyében. Látogatása alkalmával önkormányzati képviselőkkel találkozik, meglátogatja a Csíksomlyói kegytemplomot és a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.