Közélet

A Juncker-terv 225 milliárd eurót mozgósíthatott eddig az EU tagállamaiban

A Juncker-terv 225 milliárd eurót mozgósíthatott eddig az EU tagállamaiban

2017. július 24., hétfő
A Juncker-terv 225 milliárd eurót mozgósíthatott eddig az EU tagállamaiban

Nagyjából két év alatt több mint 225 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a 2015-ben útjára indított beruházásösztönző intézkedéscsomag keretében a huszonnyolc tagországban eddig megvalósított beruházások értéke meghaladja a kétharmadát a kijelölt célnak. A

Jean-Claude Juncker

vezette Európai Bizottság három év alatt, túlnyomórészt magántőke mozgósításával 315 milliárd euró értékű beruházás megvalósulását szeretné elérni. A tervek szerint 240 milliárd eurót infrastruktúra-fejlesztésre és innovációra fordítanak, 75 milliárdot pedig a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására. Az EFSI felállítása óta eltelt időben jóváhagyott projektek végrehajtásához összesen mintegy 43 milliárd eurót ítéltek meg, ebből 33,7 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre, 10 milliárdot pedig a kkv-k támogatására. A bizottság közlése szerint a beruházásokból körülbelül 445 ezer kis- és középvállalkozás fog profitálni. A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítsék elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba. Az Európai Bizottság tavaly javaslatot tett a beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására, amellyel a tervek szerint 2020-ig legkevesebb 500 milliárd eurót tudnának majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.