Sport

Döntőbe jutottak férfi pólósaink, Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón - A vizes VB tizennegyedik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

Döntőbe jutottak férfi pólósaink, Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón - A vizes VB tizennegyedik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

2017. július 27., csütörtök
Döntőbe jutottak férfi pólósaink, Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón - A vizes VB tizennegyedik napjának eredményei (FRISSÍTVE)
Vizes vb 2017 - Vízilabda

A görögök testén keresztül vezet az út a budapesti világbajnokság döntőjébe Märcz Tamás csapatának. Úszóink ismét érmekért szállnak harcba.

23.14: Horvátország lesz Magyarország ellenfele a férfi vízilabdadöntőben

A horvát válogatott lesz a magyar csapat ellenfele a férfi vízilabdázók szombati fináléjában a magyarországi vizes világbajnokságon, mivel az elődöntőben 12-11-re legyőzte a szerb együttest. Végig kiegyenlített, izgalmas mérkőzést vívott egymással a két válogatott. A találkozó forgatókönyve sokáig az volt, hogy a legutóbbi vb-t megnyerő - illetve az aktuális olimpiai és Európa-bajnok - szerbek vezetéshez jutottak, a horvátok pedig egyenlítettek. A hajrában azonban fordult a kocka. A legutóbbi öt vb-n érmet szerző horvátok a negyedik negyed közepén, 11-10-nél vezettek először a találkozón, a szerbek pedig csak egyszer tudtak egyenlíteni, 12-11 után másodjára már nem. A szerb-horvát mérkőzés a 2015-ös, kazanyi vb és a 2016-os, riói olimpia döntőjének visszavágója volt. A szombati finálé 20.30-as kezdési időpontja és helyszíne - a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda - még változhat, erről pénteken születhet végleges döntés.

Horvátország-Szerbia 12-11 (1-1, 4-4, 4-4, 3-2)

Pénteken döntenek a férfi vízilabdadöntő helyszínéről

Pénteken döntenek arról, hogy a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában, vagy a Duna Arénában rendezik szombat este a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának döntőjét. "Már csak az a kérdés, hogy az Omega, illetve a televíziós közvetítés feltételei megengedik-e a változtatást" - nyilatkozta a csütörtök esti elődöntő után az M4 Sportnak Gyárfás Tamás, a nemzetközi szövetség (FINA) legszűkebb döntéshozó testületének tagja, aki megerősítette, hogy a helyszínváltoztatás csupán technikai kérdés, a vb szervezőbizottságán nem múlik. Gyárfás elárulta, hogy az ügyben pénteken napközben várható döntés. Egy héttel ezelőtt került nyilvánosságra a tervezet, miszerint az eredetileg tervezett Hajós-uszoda helyett a Duna Arénában lehet a döntő, amennyiben a magyar válogatott is érdekelt lesz a mérkőzésen. A kérdésnek az adott aktualitást, hogy Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese csütörtök este 7-5-re legyőzte Görögország csapatát az elődöntőben. A FINA egy héttel korábbi indoklása szerint azért vetődött fel, hogy a fináléra a 7000 fő befogadására alkalmas margitszigeti helyszín helyett a 12 ezres arénában kerüljön sor, mert a csoportkörben a magyar férfi és női válogatott meccsein is telt ház és kiváló hangulat volt. Gyárfás Tamás az ügyben egyeztetett Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével, majd vele egyetértésben tárgyalt Cornel Marculescuval, a FINA ügyvezető igazgatójával, akik jóváhagyták az ötletet. A helyszínváltoztatás esetén az eladott, helyre szóló jegyeket hasonló pozícióba szóló belépőkre kell átváltani, viszont ötezerrel többen láthatják a helyszínen a finálét. Az esetleges váltás gondot jelenthet az esemény televíziós közvetítői számára, akiknek a 20.10-kor véget érő úszóversenyek után teljesen át kellene építeniük a kameraállásaikat. Emiatt viszont az eredetileg kitűzött 20.30-as kezdés biztosan nem tartható a vízilabda-finálé esetén, és amennyiben egy órával később indulna a mérkőzés, azt egyeztetni kell az eseményt sugárzó valamennyi tévétársasággal is. Emellett az uszoda teljes kiürítését, illetve a pólódöntőre érkezők beengedését is le kellene tudni alig több mint egy óra alatt, továbbá a medenceteret is teljesen át kell rendezni. Az úszóknál ugyanis máshol helyezkednek el a versenybírók, míg a pólósoknál zsűriasztal van, továbbá külön bírói dobogó a medence két oldalán. A hivatalos időmérést ellátó Omega cégnek le kellene szerelnie az összes, úszásnál használt berendezését, felváltani a vízilabdánál használatos eszközökre, majd mindezt másnap reggelre ismét visszacsinálni, hiszen vasárnap lesz az úszóviadal zárónapja.

Märcz: nem hiszem, hogy a játékosaim megelégednének az ezüsttel

Märcz Tamás szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott végig higgadtan és magabiztosan játszva győzte le a görög csapatot 7-5-re csütörtökön a hazai rendezésű világbajnokság elődöntőjében, a fináléban pedig ahogyan eddig is, csak magukkal foglalkoznak. "Egy elődöntőt meg kell nyerni, mindegy, hogy tíz vagy egy góllal. Ennek a mai győzelemnek az volt a kulcsa, hogy az elejétől kezdve higgadtak tudtunk maradni, ez pedig a találkozó közepén és a végén sem veszett el" - értékelt a szövetségi kapitány, aki újságírói kérdésre reagálva a szombati döntőről elmondta, nem hiszi, hogy a játékosai megelégednének az ezüstéremmel. Arról szólva, hogy a késő esti szerb-horvát összecsapásról kit szeretne ellenfélnek, elmondta, a magyar csapat csak magával foglalkozik: "Mindkét ellenfél erős, mi megpróbáljuk kihozni magunkból a legtöbbet. Minden meccs más, nem szabad az előzőre alapozni, új dolgokat kell elővenni." A találkozó egyik legjobbja, Vámos Márton elmondta, fantasztikus közönség előtt bárki lehet az ellenfél, s ha ugyanilyen jó játékot és hatékony védekezést mutatnak be, akkor győzhetnek. Manhercz Krisztián is a védekezést emelte ki: "Két negyed alatt egy gólt kaptunk, azt is akkor, amikor a kispad, velem együtt már a közönséggel ünnepelt. Nagy Viktor ezúttal is lehúzta a rolót, mi pedig remek blokkokkal segítettük ki." Zalánki Gergő megjegyezte, talán egy kicsit izgalmasabbá tették a mérkőzést, de Nagy Viktor ezúttal is szenzációs volt, így ilyen kevés gól is elégnek bizonyult a sikerhez.

Nagy Viktor

Döntős a férfi vízilabda-válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 7-5-re legyőzte a görög csapatot a Margitszigeten zajló világbajnokság csütörtöki elődöntőjében, így szombaton az aranyéremért játszik. A magyar csapat legjobbja Hosnyánszky Norbert és Vámos Márton volt, ők egyaránt két gólig jutottak, a kapuban pedig Nagy Viktor remekelt. Az ellenfél a második félidőben csak egy gólt tudott dobni. Märcz Tamás szövetségi kapitány együttese szombaton száll vízbe legközelebb: a világbajnoki címért zajló összecsapást a késő esti szerb-horvát csata győztesével 20.30-tól rendezik.

Magyarország-Görögország 7-5 (2-1, 3-3, 1-0, 1-1)

Góldobók:

Vámos, Hosnyánszky 2-2, Erdélyi, Gór-Nagy, Hárai 1-1, illetve Geniduinasz 3, Funtulisz 2 Nehéz ellenfélnek ígérkezett a görög csapat, még akkor is, ha jó ideje nem maradt alul csütörtöki riválisával szemben a magyar együttes. A legutóbbi hat egymás elleni mérkőzésen egyszer sem kapott ki a piros-fehér-zöld színeket képviselő gárda, igaz, nem is nyerte meg mindegyiket, három győzelem mellett három döntetlen született. Így "ikszeltek" a felek az eddigi utolsó meccsükön pár hete Pireuszban a Szamarcidisz Kupán, továbbá a tavalyi, riói olimpián sem bírtak egymással, az ottani csoportmérkőzés 8-8-cal zárult, az ötödik helyért rendezett találkozó viszont 12-10-es magyar sikerrel ért véget. Ugyancsak nyert a folytatásban aranyéremig menetelő magyar válogatott a 2013-as világbajnoki vizes randevún, ahol a negyeddöntőben 9-3-ra győzött. Ezúttal Budapesten, a Hajós uszodában a világbajnoki döntőbe jutás volt a tét, s a teltházas nézősereg, a mintegy hétezer ember azt láthatta az első negyed elején, hogy a görögök kettese, Konsztantinosz Geniudiasz hatalmas lövést zúdított Nagy Viktor kapujának jobb felső sarkába. Erdélyi Balázs azonban emberelőnyből rögtön válaszolt, Hosnyánszky Norbert parádés csavargóljával pedig "hazakerült" a vezetés (2-1). Nagy nagyot védett, majd növelhette volna előnyét a magyar együttes, de kimaradtak a lehetőségek. A második negyedben fórból egyenlítettek a görögök, de ezúttal sem késett a gyors válasz: Vámos Márton balkezes bombája utat talált a rivális kapujába. Az emberelőny kínálta eséllyel újfent élt az ellenfél, ráadásul kétszer is, a triplázó Geniduniasz jóvoltából (3-4). A nagyszünet előtt Gór-Nagy Miklós révén sikerült az egyenlítés, a görögökéhez hasonlóan szerencsés találattal, a kapusról a hálóba pattanó labdával, mi több: a vezetést is sikerült visszavenni öt másodperccel a játékrész vége előtt, amikor is az addig az emberfórok kiharcolásában jeleskedő Hárai Balázs centerből csavart tökéletesen (5-4). A harmadik negyed elejének néhány hiábavaló oda-vissza úszkálása után Vámos másodjára is igazolta, hogy félelmetesen működik a balkeze, emberelőnyből lőtt védhetetlenül a kapuba (6-4). Nagy Viktor folytatta remeklését, néhányszor a kapufa is vele volt, ekkortájt azonban a magyar támadások is hatástalanok maradtak. A befejező nyolc perc első találatát Hosnyánszky jegyezte: az olimpiai és világbajnok pólós távolról hatalmas lövéssel vette be a kaput (7-4). A görögök emberelőnyben is hiába próbálkoztak, nagyszerű védekezést mutattak be a magyarok Nagy Viktorral az élen. A legvégén a hat az öt elleni játékban egy gólt valahogy összehozott ugyan a rivális, de ez érdemben már mit sem ért, nyert 7-5-re, ezzel pedig világbajnoki döntőbe jutott a magyar férfiválogatott.

20.21: Hosszú: szeretnék tovább fejlődni pillangón

Rendkívül boldog és elégedett volt Hosszú Katinka a 200 méter pillangón szerzett bronzérmét követően csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. "Majdnem, hogy jobban örültem ennek a bronznak, mint a kétszáz vegyesen szerzett aranynak, mert arra mindenki számított és elvárta" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, aki 2009 és 2013 után szerzett vb-bronzot ebben a számban. Hozzátette, ilyen időt négy éve nem úszott, de kicsivel tovább tartott az új technika elsajátítása. Megjegyezte, ez egy nagy önbizalomlöket, a sok év munka, amit beletett a pillangóba, az ki fog jönni. Szeretne még tovább fejlődni ebben az úszásnemben. Hosszú nem sokkal később már a 4x200 méteres gyorsváltó utolsó tagjaként állt rajtkőre, és elképesztő hátrányból csinált szoros küzdelmet, amelynek végén hatodik lett a magyar csapat. "A váltó mindig is olyan energiákat mozgatott meg, amelyről azt sem tudjuk, hogy van. Ráadásul ilyen fantasztikus környezetben vagyunk, három társam pedig ott áll mögöttem. Szerettünk volna dobogóra állni, reális cél volt, hátha Tokióra odaérünk. Remélem, benne leszek még akkor is a váltóban" - mondta. A 28 éves bajai úszósztár a magyar csapat negyedik érmét szerezte a világbajnokságon: vasárnap a 4x100 méteres gyorsváltó lett harmadik, hétfőn Hosszú védte meg címét 200 méter vegyesen, szerdán pedig Cseh László végzett második helyen 200 méter pillangón.

19.39: Hatodik a női 4x200 méteres gyorsváltó

A Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó a hatodik helyen végzett csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A négyes - amely egy helyen változott a délelőttihez képest, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka váltotta Gyurinovics Fannit - 7:51.33 idővel csapott célba Elsőként a 15 éves Késely Ajna állt rajtkőre, volt ugyan ötödik is, de csak a hetediknek ért be. Ezt követően Jakabos Zsuzsanna ugrott a medencébe, de nem tudott faragni a hátrányon. Verrasztó Evelyn sem tudta feljebb hozni a csapatot, így Hosszú Katinka nagy feladat elé nézett. Száz méter után már a hatodik volt, de talán kissé el is fáradt ennek a hátránynak a ledolgozásában, így az utolsó 50-en már nem tudott előrébb jönni.

Eredmények: női 4x200 m gyorsváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Leah Smith, Mallory Comerfird, Melanie Margalis, Katie Ledecky) 7:43.39 perc 2. Kína (Aj Jan-han, Liu Ce-hszüan, Csang Jü-han, Li Ping-csie) 7:44.96 3. Ausztrália (Madison Wilson, Emma McKeon, Kotuku Ngawati, Ariarne Titmus) 7:48.51 ...6. MAGYARORSZÁG (Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka) 7:51.33

19.25: Bernek Péter döntős 200 méter háton, Telegdy Ádám 9.

Bernek Péter 1:55.79 perces országos csúccsal a hatodik idővel jutott döntőbe, Telegdy Ádám pedig a 9. helyen zárt 200 méter háton csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Mindketten az első elődöntőben álltak rajtkőre, Bernek a 4-es, Telegdy a 6-os pályáról vágott neki a négy hossznak. Az előfutamokkal ellentétben ezúttal a riválisok erősebben kezdtek, a táv felénél a középmezőnyben voltak a magyarok, a hajrát követően végül Bernek holtversenyben harmadikként, Telegdy ötödiknek csapott célba. Előbbinek sikerült a terve, hiszen megjavította 1:55.88-as, 2012-es országos csúcsát, utóbbi pedig nagyot faragott egyéni legjobbjából (1:57.17), 1:56.69 perc mostantól pályafutása leggyorsabbja. "Az országos csúcs ellenére picit elégedetlen vagyok, reggel erősebben kezdtem, talán most is azt kellett volna. Szeretném ezt az időt megjavítani, ha esetleg sikerülne 1:55 alá bemenni, akkor az sem érdekel, hányadik vagyok" - nyilatkozta Bernek. "Elégedett vagyok, amikor láttam az időeredményt, nem gondoltam volna, hogy kilencedik leszek. Pont ezt az időt lőttem be magamnak előzetesen, nem lehetek csalódott. Arra nincsenek szavak, milyen itt a hangulat, elképesztően jó érzés, legszívesebben minden nap átélném" - mondta Telegdy Ádám, aki hozzátette, ha évente javul folyamatosan, akkor akár 2020-ban az Európa-bajnokságon hazai környezetben akár dobogóra is állhat. A 200 méter hát döntőjét pénteken rendezik.

18.55: Hosszú Katinka bronzérmes 200 méter pillangón

Hosszú Katinka bronzérmet nyert 200 méter pillangón csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok 2:06.02 perces idővel csapott célba, míg a szám másik magyar versenyzője, Szilágyi Liliána 2:07.58 perccel a hetedik lett. Hosszú a 7-es, Szilágyi pedig az 1-es pályáról vágott neki a finálénak, a "Ria, Ria...Hungária" ezúttal is szinte felrobbantotta az arénát. Hosszú keményen kezdett, féltávnál elsőként fordult, majd az utolsó 50-nek a harmadik helyről vágott neki. Hatalmas hajrába kezdett, s ugyan az első két helyre nem igazán volt esélye, de magabiztosan szerezte meg a bronzérmet az olimpiai bajnok spanyol Mireia Belmonte és a német Franziska Hentke mögött. Az Eb-ezüstérmes Szilágyi végig a 7-8. helyen úszott. "Nem vagyok megelégedve az úszásommal, annak viszont nagyon örülök, hogy hazai közönség előtt egy világbajnoki döntőben vehettem részt. Jó úton vagyok, ez egy jó állomás volt. Azt hiszem, kicsit bátortalan voltam még ehhez, nem igen hittem még el, pedig el kéne már. A szívem még nem igazán engedi, hogy továbblépjek" - mondta Szilágyi Liliána. Hosszú Katinka nem nyilatkozott, mivel még úszik a 4x200-as gyorsváltóval. Hosszú 2009 és 2013 után harmadszor nyert vb-bronzot ebben a számban. A 28 éves bajai úszósztár a magyar csapat negyedik érmét szerezte a hazai rendezésű világbajnokságon: vasárnap a 4x100 méteres gyorsváltó lett harmadik, hétfőn Hosszú védte meg címét 200 méter vegyesen, szerdán pedig Cseh László végzett a második helyen 200 méter pillangón.

Eredmények: női 200 m pillangó, világbajnok:

Mireia Belmonte (Spanyolország) 2:05.26 perc 2. Franziska Hentke (Németország) 2:05.39 3. HOSSZÚ KATINKA 2:06.02 ...7. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.58

17.45: Cseh 2020-ban is úszni akar hazai közönség előtt

A 2020-as hazai rendezésű Európa-bajnokságon még mindenképpen szeretne úszni Cseh László, aki szerdán szerzett ezüstérmet a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A 31 éves klasszis csütörtökön az egyik szponzor meghívásának eleget téve beszélt erről, hozzátéve, még egyszer át akarja élni azt a hangulatot, amely jelenleg jellemzi a budapesti vb-t. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, 18 éves önmaga, illetve a mostani között talán az jelenti a legnagyobb különbséget, hogy sokkal jobban odafigyel a regenerációra. Hozzátette, rutinjának köszönhetően adódnak előtte olyan feladatok, amelyeket könnyebben végrehajt, de természetesen van, amikor nehezebb dolga van. Egy olasz újságíró kérdésére válaszolva Cseh külön gratulált a 200 méter gyorson győztes Federica Pellegrininek, megjegyezte, mindig öröm látni egy nagy világversenyen, ha valaki meglepetést okoz. Pellegrini a fináléban legyőzte az amerikai Katie Ledeckyt, aki pályafutása során először kapott ki vb-döntőben. A sorozatban nyolcadik világbajnokságán érmes Cseh, aki még 100 méter pillangón is érdekelt, elmondta, ezúttal körülbelül egy hónapos pihenőt tart majd, az edzéseket várhatóan szeptemberben kezdi el újra.

16.37: Olaszország-Montenegró az ötödik helyért férfi vízilabdában

Olaszország négy góllal nyert Ausztrália ellen csütörtökön a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, a győztes csapat szombaton 13.30 órától az ötödik helyért Montenegróval játszik. A vesztes ausztrálok ellenfele szombaton 12 órától Oroszország lesz, a két válogatott a vb hetedik helyéért küzd meg egymással.

Eredmények: vízilabda (Margitsziget), férfiak: az 5-8. helyért:

Olaszország-Ausztrália 8-4 (4-2, 2-2, 0-0, 2-0)

később: elődöntő:

MAGYARORSZÁG-Görögország 20.30 Szerbia-Horvátország 22.00

korábban: az 5-8. helyért:

Montenegró-Oroszország 9-8 (1-1, 4-2, 2-4, 2-1)

a 11. helyért:

Kazahsztán-Brazília 9-5 (4-1, 2-2, 1-0, 2-2)

a 9. helyért:

Spanyolország-Japán 13-11 (1-2, 6-4, 4-3, 2-2)

14.55: Vízilabda: Montenegró játszhat az ötödik helyért

Montenegró válogatottja egy góllal nyert Oroszország csapata ellen, így szombaton az ötödik helyért játszhat majd a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabda-tornáján. Ellenfele az olasz-ausztrál párharc győztese lesz.

Eredmények: vízilabda (Margitsziget), férfiak: az 5-8. helyért:

Montenegró-Oroszország 9-8 (1-1, 4-2, 2-4, 2-1)

később:

Olaszország-Ausztrália 15.00

elődöntő:

Magyarország-Görögország 20.30 Szerbia-Horvátország 22.00

korábban: a 11. helyért:

Kazahsztán-Brazília 9-5 (4-1, 2-2, 1-0, 2-2)

a 9. helyért:

Spanyolország-Japán 13-11 (1-2, 6-4, 4-3, 2-2)

13.26: A spanyoloké a kilencedik hely férfi vízilabdában

A japánok kétgólos legyőzésével a spanyolok végeztek a kilencedik helyen a magyarországi vizes világbajnokság férfi vízilabda-tornáján.

Spanyolország-Japán 13-11 (1-2, 6-4, 4-3, 2-2)

11.49: A kazahok végeztek a 11. helyen férfi vízilabdában

A kazah válogatott végzett a 11. helyen a vizes világbajnokság férfi vízilabda-tornáján. Az ázsiai csapat négy góllal verte a brazil együttest a csütörtöki játéknap első mérkőzésén, a Margitszigeten.

Kazahsztán-Brazília 9-5 (4-1, 2-2, 1-0, 2-2)

Vizes vb 2017 - Vízilabda

11.31: Gyurta Dániel vissza akar térni a világ élvonalába

Továbbra is az a célja Gyurta Dánielnek, a 200 méteres mellúszás 2012-es olimpiai bajnokának, hogy visszatérjen a világ élvonalába. A szám korábbi világcsúcstartója csütörtökön századra pontosan olyan idővel, mint tavaly az olimpián, 2:11.28 perccel csak a 17. lett az előfutamban - akárcsak Rióban -, azaz már az elődöntőben sem lesz érdekelt. "Nem vagyok csalódott, hiszen én mindent megtettem ebben az évben, ahogy tavaly is, valamiért ennek most így kell lennie" - kezdte értékelését a szám háromszoros világbajnoka, aki a játékok után edzőt váltott és azóta Nagy József irányításával készül fel. "Nem akarok változtatni azon a munkán, amelyet elkezdtünk, nagyon nehéz tizenhét év után változtatni a mozgásomon, a technikámon, ez egy hosszabb folyamat." - tette hozzá. A 28 éves Gyurta Dániel azt mondta, a 2004-es athéni olimpia ezüstérmét követően sokkal rosszabb helyzetben volt, most is az a célja, hogy kikerüljön ebből a gödörből. "Szeretném magamnak is bizonyítani, hogy ha egyszer már visszatértem, akkor most is vissza tudok. Erre a legjobb példa Hosszú Katinka, a londoni olimpia után ő is vissza tudott jönni, én is vissza fogok" - nyilatkozott Gyurta. Megjegyezte, természetesen nem könnyű hétről hétre hajnalban kelni, és újra és újra edzeni az uszodában, de a versenyzés motiválja, hogy felvegye a versenyt - jelen esetben - a japánokkal és az amerikaiakkal. Gyurta kiemelte, bízik benne, hogy a szövetségi kapitány, Sós Csaba korábbi három világbajnoki bakija - korai rajtok - ellenére lehetőséget ad majd neki a vegyesváltóban, ahol szeretne bizonyítani.

Gyurta Dániel

11.06: Döntős a női 4x200 méteres gyorsváltó

A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Gyurinovics Fanni összeállítású 4x200 méteres női gyorsváltó bejutott a fináléba csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Mivel csak tíz csapat nevezett, így egyetlen futamban döntötték el, hogy melyik nyolc indulhat az esti döntőben. A magyar váltó 7:55.77 perces idővel a hetedik lett, azaz ott lesz a fináléban. Az előfutamot a kínaiak nyerték 7:51.75 perccel.

11.01: Gyurta Dániel nem jutott elődöntőben 200 méter mellen

A 2012-es olimpiai bajnok Gyurta Dániel a 17. lett, így nem jutott elődöntőbe 200 méter mellen csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Gyurta nem kezdte jól a hazai világbajnokságot, hiszen 100 méter mellen az előfutamok után a 26. helyen zárt, majd a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó tagjaként elkapkodta a beugrást - 11 századdal -, ami miatt kizárták a magyar stafétát. Ezzel együtt hatalmas ovációval üdvözölte a közönség a háromszoros világbajnokot, korábbi világcsúcstartót, aki évekig verhetetlennek számított az egyik legkeményebb számban. Gyurta a harmadik előfutamban kapott helyet, a 2-es pályáról indulva hosszú tempókkal úszott, a táv felénél hatodiknak fordult. Ugyan megpróbált hajrázni, de 2:11.28 perces idővel csak a hatodik lett, ez pedig mindössze a 17. helyhez volt elég. Gyurta a tavalyi riói olimpián is pontosan ilyen időt úszott, s akkor is a 17. helyen végzett.

10.35: Sebestyén Dalma 22. lett 200 méter mellen

Sebestyén Dalma a 22. helyen végzett 200 méter mellen csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A 20 éves magyar versenyző 2:29.35 perces idővel - egyéni legjobbja 2:26.47 - futamában csak a hetedik lett. "Nagyon kiúsztam magam, mindent megtettem, amit tudtam, a közönség egyszerűen fantasztikus" - értékelt röviden Sebestyén Dalma.

10.17: Bernek Péter és Telegdy Ádám is elődöntős 200 méter háton

Bernek Péter a második, Telegdy Ádám pedig a nyolcadik idővel jutott az elődöntőbe 200 méter háton csütörtökön Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. Mindkét magyar az utolsó, azaz az ötödik előfutamban szerepelt, egymás mellől, a 2-es és a 3-as pályáról vágtak neki a versenynek: a 25 éves Bernek - a szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka - kiválóan szerepelt, a táv felénél közel egy testhossz volt az előnye. Végül a hajrában az amerikai Ryan Murphy megelőzte, de így is kiváló, 1:56.53-as idővel ért célba, amely közel van az 1:55.88-as, 2012-es országos csúcsához. "Erősen kellett úszni, hiszen három nappal ezelőtt volt számom, talán az első száz erősebb volt, mint kellett volna, de így a végére vissza tudtam venni picit. Kiestek olyan nevek, akikre nem számítottam, mint például a legutóbbi két világbajnokságon ezüstérmes Radoslaw Kawecki - mondta az MTI-nek Bernek. Hozzátette, délután megpróbál regenerálódni és az elődöntőben megúszni az országos csúcsot, "ami kell a döntőhöz ebben az erős mezőnyben." A 21 esztendős Telegdy lassan kezdett, de folyamatosan jött fel, s végül 1:57.41-es idővel negyedikként ért célba, kevesebb mint három századra megközelítette 1:57.17-es egyéni legjobbját. "Nem bízhattam a véletlenre a dolgot, azt azért nem gondoltam volna, hogy a nyolcadik idővel megyek tovább. Délután még erősebben kell majd úsznom, igaz, úgy érzem, a kezdésben nem sok van már, de a befejezésben igen" - mondta Telegdy.

9.58: Gyurinovics Fanni 28. lett 100 méter gyorson

Gyurinovics Fanni a 28. helyen végzett 100 méter gyorson csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A mindössze 15 esztendős magyar versenyző a hatodik előfutamban kapott helyet, a jobb szélen, azaz a 9-es pályáról rajtolt. A magyar csapat legfiatalabb tagja, 55.86-os idővel - amely több mint négy tizeddel rosszabb az idén úszott egyéni csúcsától (55.43) - csapott célba. "Nem volt ez rossz úszás, de azért éreztem, hogy nagyon reggel van még. Ma még lesz a váltó, ahol remélem, sikerül nagy egyéni csúcsot úszni" - mondta Gyurinovics.

Vizes vb 2017 - Úszás

Tegnap este történt

Az amerikai és a spanyol női vízilabda-válogatott csap össze a világbajnokság fináléjában. A címvédő és olimpiai bajnok tengerentúliak a szerdai elődöntőben öt góllal verték az oroszokat a Margitszigeten, míg a spanyol válogatott a szerdai második elődöntős mérkőzésen két góllal verte a - negyeddöntőben a magyarokat legyőző - kanadaiakat.

A csütörtöki program

Úszás, délelőtti program 9.30-tól, zárójelben a magyar induló neve

Női 100 méter gyors, előfutam (Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn) Férfi 200 méter hát, előfutam (Bernek Péter, Telegdy Ádám) Női 200 méter mell, előfutam (Sebestyén Dalma) Férfi 200 méter mell, előfutam (Gyurta Dániel) Női 4x200 méter gyorsváltó, előfutam (Magyarország)

Úszás, délutáni program 17.30-tól

Férfi 200 méter vegyes, döntő Női 200 méter mell, elődöntő Férfi 100 méter gyors, döntő Női 200 méter pillangó, döntő Férfi 200 méter mell, elődöntő Női 50 méter hát, döntő Férfi 200 méter hát, elődöntő Női 4x200 méter gyorsváltó, döntő Női 100 méter gyors, elődöntő

Férfi vízilabda

10.30:

Brazília-Kazahsztán, a 11. helyért

12.00:

Japán-Spanyolország, a 9. helyért

13.30:

Montenegró-Oroszország, az 5-8. helyért

15.00:

Ausztrália-Olaszország, az 5-8. helyért

20.30:

Görögország-Magyarország, elődöntő

22.00:

Szerbia-Horvátország, elődöntő

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.