Közélet

12. alkalommal is Nándorfehérvári Napok Szegeden

12. alkalommal is Nándorfehérvári Napok Szegeden

2017. július 11., kedd
12. alkalommal is Nándorfehérvári Napok Szegeden
nandorfehervar_mj080

Július 22-én lesz 461 éve, hogy Hunyadi János csapatai és Kapisztrán János keresztes serege megverte a Nándorfehérvárt ostromló török szultánt és katonáit. A sikerre minden évben a csatához legközelebb eső hétvégén emlékeznek meg Szegeden tudományos előadással, gyermekprogramokkal, korabeli tánccal, zenével, hadijátékkal.

A nándorfehérvári diadal 450. évfordulója óta hagyomány, hogy Szegeden megemlékeznek Hunyadi János hatalmas török elleni sikerére. Idén az ostrom zárónapjának évfordulója péntekre esik, a csatáé szombatra, a szegedi szervezők viszont mindkét napra készülnek programokkal. „Mind Hunyadi János, mind Kapisztrán János seregei megálltak Szegeden a dél felé vonulás során, jártak az akkor már álló ferences rendháznál a Mátyás téren. Ismert, hogy a Hunyadiak birtoka volt Hódmezővásárhely és rendelkezett a törökverő Alsóvároson házzal” – nyilatkozta lapunknak Kohári Nándor szervező. Fontosnak tartja, hogy a vereségek és a nemzeti gyásznapok mellett győzelmeinkről is megemlékezzünk.

nandorfehervar_mj076

A kolostorban tartanak öt órától előadást Hunyadi János és Mátyás megjelenéséről a balkáni folklórban. Másnap reggel a Klauzál tértől vonulnak át a Mátyás térre dobosokkal, gólyalábasokkal, zászlósokkal. Az egész család részére készülnek programokkal. Apródoktatást kaphatnak a gyerekek, íjászoktatáson vehetnek részt a nagyobbak. A történelmi hagyományőrzők ízelítőt adnak a középkorból egész szombaton – a fegyverektől, a ruházaton át a sátortáborig. Újdonság, hogy a Ferences Látogatóközpontban délután négy órától török gasztronómiai bemutatót tartanak, ahol nemcsak a török harapnivalókat ismerhetik meg, hanem olyan ételeket, alapanyagokat is, amelyek az oszmán uralom ideje alatt terjedtek el Magyarországon. Ezen felül egész nap megtekinthető a Mindennapi kenyerünk című gasztrotörténeti kiállítás a kolostorban, amely a szerzetesi gasztronómia világába kalauzolja el az érdeklődőket. Összemérik az erős emberek is erejüket, s kiderül, ki lesz Szeged Kinizsije. A címig kőgolyóemelésen, vastáskacipelésen, rúdemelésen és más feladatokon keresztül vezet az út. Akik inkább a lábukban találják meg az erejüket, azok beállhatnak a hagyományőrzők közé táncolni, akik a bemutatók után megmutatják, miként ropták félezer évvel ezelőtt eleink.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.