Közélet

Ujhelyi: erős Európa nélkül nincsenek erős visegrádi országok sem

Ujhelyi: erős Európa nélkül nincsenek erős visegrádi országok sem

2017. június 19., hétfő
Ujhelyi: erős Európa nélkül nincsenek erős visegrádi országok sem

Fontos pillére lehetne az átalakuló Európai Uniónak a visegrádi országok szövetsége, de csak akkor, ha a szándékok nem a közösség szétverésére, hanem az unió józan és bölcs megerősítésére irányulnak - hangsúlyozta hétfői közleményében Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő.

A V4-ek szövetsége katalizátor lehet az EU sikeres reformjában, de a csoport "illiberális, populista dogmákat követő és hazugságokkal operáló politikai vezetői" egyelőre épp ennek az ellenkezőjére törekszenek - írta a képviselő. "Ha ezt folytatják, végzetesen kiiratkoznak az európai közösségből, és ami a valódi veszély: magukkal rántanak minden európai magyar állampolgárt is" - közölte. Orbán Viktor miniszterelnök "hiába próbálta magát Európa új +megváltójaként+ felépíteni, az illiberális mozgalom sötét zsákutcába került, az általa vizionált +lázadás éve+ érdeklődés hiányában elmaradt" - fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: "ne legyenek illúzióink, Orbán a végén itt is magára fog maradni: a visegrádi országok egymás után fogják bejelenteni, hogy végül az egységes uniót választják". A képviselő abból az alkalomból hozta nyilvánosságra közleményét, hogy a visegrádi országcsoport (V4) hétfői varsói csúcstalálkozóján Beata Szydlo lengyel kormányfő átadja a csoport soros elnökségét Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek. Előtte a térség kormányfői a Benelux-államok vezetőivel tárgyalnak a Brexit következményeiről, a migrációs válságról, valamint a közös uniós védelmi politikáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.