Egyház

Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

2017. június 10., szombat
Társadalmi paktumot sürgetett Ferenc pápa az olasz fiatalok munkanélküliségének megoldására

Biztos és méltó munkát sürgetett az olasz fiatalok számára Ferenc pápa szombaton Sergio Mattarella olasz államfőnél a római elnöki palotában tett látogatásán, amelyen a katolikus egyházfő az Európába irányuló migráció terhének megosztását is szorgalmazta.

Ferenc pápa és Sergio Mattarella egyetértett, hogy "társadalmi paktumra" van szükség a kritikus olaszországi foglalkoztatási helyzetben. Olaszországban a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a negyven százalékot. A pápa hangsúlyozta, hogy ha a fiatalok nem tudnak biztos és méltó munkát találni, akkor bizonytalanul tekintenek a jövőbe és a családalapításra. Ferenc pápa beszédében kijelentette, Olaszország, éppúgy mint Európa, számos kihívással és veszéllyel szembesül. Közöttük a "fundamentalizmus táplálta" nemzetközi terrorizmust, valamint a migráció jelenségét említette, amelyeket az egyházfő szerint a háborúk és a világ számos részét uraló súlyos és tartós társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség növel. Az egyházfő egyértelműnek nevezte, hogy a migráció tömeges és összetett jelenségével szemben nem képes csak néhány ország ennek terhét egyedül magára vállalni az érkezők "rendezett" társadalmi integrációjával. Ehhez - mondta Ferenc pápa - széles és hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség. Ferenc pápa köszönetet mondott Olaszországnak a migránsok mentése és befogadása miatt. Méltatta a közép-olaszországi földrengés sújtotta térség megsegítésében tapasztalt olasz nemzeti összefogást is. Ferenc pápa az olasz elnökkel közösen köszöntötte a római Quirinale elnöki palotában a földrengés sújtotta zónából érkezett iskolásokat és családjaikat. Sergio Mattarella olasz államfő megválasztása után, 2015 áprilisában járt a Vatikánban Ferenc pápánál. Az egyházfő korábban, 2013-ban járt a Quirinale palotában az előző olasz államfő Giorgio Napolitanónál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.