Egyetem

Szeptember 29-én rendezik a kutatók éjszakáját

Szeptember 29-én rendezik a kutatók éjszakáját

2017. június 24., szombat
Szeptember 29-én rendezik a kutatók éjszakáját

Szeptember utolsó péntekjén Magyarország ismét csatlakozik az egész Európában ünnepelt kutatók éjszakája elnevezésű fesztiválhoz, amely idén szeptember 29-én várja az érdeklődőket.

A rendezvényen a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás új eredményeivel, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket. Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki megtalálja az őt érdeklő programokat - közölték a szervezők az MTI-vel. Az első kutatók éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly már 46 város mintegy 200 helyszínén kétezernél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egymillióan vettek részt az ünnepen csaknem félezer városban. A tavalyi tapasztalatokra építve idén is szerveznek a rendezvényt megelőző héten gerillaakciót, amelynek keretében ismert tudománynépszerűsítő szakemberek Budapest egy forgalmas pontján próbálják bevonni a járókelőket tudományos kísérletekbe. Az Európai Bizottság Marie Sklodowska-Curie Akciója azért hirdeti meg és támogatja pályázattal is évről évre ezt az eseményt, mert Európa jövőbeli versenyképességének a tudományos kutatás és az innováció a záloga. Kiemelten fontos felhívni erre a fiatalok figyelmét, hiszen ők lesznek a jövő kutatói és fejlesztői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.