Közélet

Párban a ritkaságok!

Párban a ritkaságok!

2017. június 15., csütörtök
Párban a ritkaságok!
csupaszpofaju_tamarin_201706_03

A Szegedi Vadaspark nemzetközi hírnevét a legapróbb, és egyben legérzékenyebb majmok, a karmosmajmok tartásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Bár azóta jelentősen bővült az állatgyűjtemény, ezen főemlősök még mindig fontos részét teszik ki annak - írja hírlevelében a vadaspark.

Közülük is a legnagyobb büszkeségük a csupaszpofájú tamarin, amelynek tartását egy apa és fia fogadásával kezdték el 2012-ben, a nemzetközi fajmegmentési programmal (EEP) való hosszas egyeztetés után. A rendkívül ritka, a természetben veszélyeztetett fajt ugyanis Magyarországon elsőként és egyedüliként a Szegedi Vadaspark tartja. Természetesen, mivel a cél a faj szaporítása volt, nagyon várták, mikor kapnak nőstényt is a programtól. Erre idén tavaszig kellett várni, mikor az egyik hímet egy spanyol állatkertbe küldték, ahonnan pedig egy fiatal nőstényhez jutottak. A karanténidőszak lejárta után az újdonsült tamarint összeszoktatták a párjával, így most már együtt láthatók a kifutójukban. A csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) már megjelenésében is különleges, azonban az állatkertek világában nem ez teszi kuriózummá. Veszélyeztetett fajról van szó, amelynek száma az Amazonas folyó mentén az elmúlt 18 évben a felére csökkent. Elsősorban az élőhelyének, a trópusi esőerdőknek pusztulása fenyegeti, illetve az, hogy a változáshoz sikeresebben alkalmazkodó vöröskezű tamarinok (Saguinas midas) foglalják el a visszaszoruló csupaszpofájú tamarinok helyét. Állatkertekben is viszonylag ritkának számít a faj, jelenleg a világ 33 állatkertjében tartják közel 180 egyedét az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS). Az életmódja, táplálkozása és szaporodása hasonlít a többi karmosmajoméra, amelyben már a Szegedi Vadaspark nagy tapasztalatot szerzett. Így joggal bízhatunk benne, hogy sikerrel tudják majd szerepet vállalni a ritka faj fennmaradását szolgáló programban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.