Közélet

Öt százalékkal nőhet a menzadíj

Öt százalékkal nőhet a menzadíj

2017. június 21., szerda
Öt százalékkal nőhet a menzadíj
sportbiz008kf

A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság szerdai ülésén döntött arról, hogy drágább lehet menza a szegedi családok számára, valamint három, kiemelt sportegyesület támogatási kérelmét is elfogadták - egészen 2020 júniusáig.

Öt százalékkal nőhet az intézményi étkeztetés díja. A szolgáltatást végző Suli-Host indoklása szerint a kormány minimálbéremelése miatt kénytelen magasabb díjat kérni, hiszen a cégnél többnyire minimálbérért dolgoznak, a rendeletnek való megfelelés pedig jelentős többletterhet jelent a cég számára, ráadásul 2015 óta nem történt változás a díjakban, miközben az inflációs ráta 1,8%-kal nőtt az élelmiszerekre vonatkozóan, a fogyasztói árak 2,2%-kal, míg a benzinárak 10,7%-kal nőtt csak tavaly április óta. Ez az emelés az óvodai étkeztetésben havi 360, az általános iskolásoknál 440, a középiskolásoknál 480, míg a kollégistáknál 880 forintot jelenthet havonta.

Solymos László

(MSZP) alpolgármester elmondta, 2015 óta a környékbeli és megyei jogú városok ennél jelentősebb mértékben hajtottak végre emelést. A javaslatot hat igennel,

Kothencz János

(Fidesz-L.É.T.) és

Tóth Péter

(Jobbik) tartózkodása mellett fogadták el. A

Pénzügyi és Vagyongazdálkodási bizottság

után a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság is tárgyalta a szociális bérlakásra vonatkozó, megváltoztatni kívánt pályázati feltételeket. Solymos László kifejtette, idén is több mint 200 lakást adhatnak bérbe, de el kell ismerniük, hogy előfordult, hogy nem a leginkább rászorulók jutottak lakáshoz. Így a jövőben a pontszámításnál hangsúlyosabb lesz a szociális helyzet, valamint előnyt fognak élvezni azok, akik gyermekeket nevelnek, szegedi munkahellyel rendelkeznek, valamint az eddigi 3 ezer forintos pályázati díjat eltörlik, és ingyenes lesz a pályázás.

Joób Márton

, (MSZP) a bizottság elnöke elmondta, a nyertes pályázókat sorrendbe fogják állítani, és az annak megfelelő lakásokat fogják megkapni, így nem fordulhat elő, hogy üresen marad egy felkínált lakás, mert arra senki sem pályázott. Szót kapott

Szentistványi István

is, aki kifogásolta, hogy a lakásrendelet nem tartalmazza az óvadékra vonatkozó kitételt, amit az átmenetileg jogcímnélküli lakosoknak kellene előteremteniük. Erre Solymos úgy válaszolt, már gondolkoznak azon, hogy a régi lakásrendeletet felülvizsgálják. A javaslatot egyhangúlag fogadta el a grémium.

sportbiz003kf

A szocialista alpolgármester kitért arra is, az idén megalakított Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. még nem utalt a szolgáltatást végző Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek, így a városi cégnek mintegy 670 millió forintos követelése van az állami cég felé. Ezért megemelnék a hitelkeretét 150 millió forinttal, ami így 350 millió forintra nőne, ezzel is biztosítva a szegedi cég működőképességét. Solymos beszélt arról is, hogy feltételeket szabnak az államnak a Felső Tisza-parti stadion helyén megépülő kézilabda csarnok ügyében, így többek között azt kérik, hogy biztosítva legyen az ott sportoló futballisták és atléták elhelyezése, valamint amennyiben eredménytelen lenne a beruházás három éven belül, akkor a tulajdonjog szálljon vissza a városra. Tóth Péter azt kérdezte, mi volt erre a felvetésre az államnak, amire Solymos elmondta, június harmincadikáig kell vállalnia Szegednek azt, hogy állami tulajdonba adja a területet, ám egyelőre még nem érkezett válasz a város által támasztott feltételekre. 8,8 millió forintot költhet a város a szegedi gyerekek úszásoktatására, ezzel kapcsolatban Joób Márton elmondta, a programot szeretnék kiterjeszteni a korcsolyaoktatásra is.

2020-ig kiemelten támogatott a kajak-kenu, teke és női vízilabda

Kérdés és hozzászólás nélkül fogadták el három sportszervezet kiemelt támogatását. Újdonság, hogy most évekre előre meghatározza a javaslat, hogy mekkora összeggel számolhatnak az érintett egyesületek, azaz a Szegedi Vízisport Egyesület, a Szegedi Tekézők Egyesülete és a Szegedi Női Vízilabda Egyesület. A kajak-kenusok év végéig 20 millió forintos támogatásra számíthatnak, míg a következő két évben 40-40 millió forint városi pénzben részesülhetnek, 2020. januárjától júniusig pedig 20 millió forintra számíthatnak. A tekézők decemberig 6 millió, 2018 és 2019-ben pedig 13 millió forintot kaphatnak, míg a támogatási időszak utolsó fél évében, 2020. januárja és júniusa között 6,5 millió forinttal támogatja őket a város. A női vízilabdázók esetében idén és 2020 első fél évében 5 millió forint, míg 2018 és 2019-ben 10 millió forint a támogatási összeg. Döntöttek arról is, hogy bár a Gellért SE pályázott a korosztályos magyar teniszbajnokság megrendezésére, és ezért 500 ezer forint városi támogatást igényelt és kapott is, mégsem a szegedi klub rendezi a verseny. Ezt a pénzt így nem a teniszklub, hanem a Szatymazi Sportegyesület kapja meg, amely egy nemzetközi dzsúdóversenyt rendez szeptember kilencedikén az újszegedi sportcsarnokban: a Csaba Béla Emlékversenyen várhatóan legalább 400, de előfordulhat, hogy 700 versenyző küzd majd meg, az esemény teljes költségvetése mintegy 1,6 millió forint, ezt segíti a város 500 ezer forintos támogatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.