Közélet

Országos mérésügyi szakmai rendezvényt szervez a Csongrád Megyei Kormányhivatal

Országos mérésügyi szakmai rendezvényt szervez a Csongrád Megyei Kormányhivatal

2017. június 16., péntek
Országos mérésügyi szakmai rendezvényt szervez a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A mindennapokban folyamatosan jelen van a mérés, és bár ritkán kerül a figyelmünk középpontjába, mégsem tudnánk élni hiteles mérőeszközök nélkül. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szervezetében működő mérésügyi hatóság három dél-alföldi megyében látja el a kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítését. Ők a házigazdái annak a június 20-i rendezvények, amely az ország minden pontjáról Szegedre hívja a metrológia szakembereit, hogy a hatósági munka és a piaci szereplők közelebb kerüljenek egymáshoz.

A laboratóriumi mérlegektől az áruházakban, piacokon használtakon át, a több tonnás rakományokat szállító teherautókat is megmérő hídmérlegig az életünk fontos részét képezik a különböző tömeg mérőeszközök, amelyek hitelesítése hatósági feladat. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szeged Járási Hivatala által szervezett hiánypótló rendezvény arra teremt alkalmat, hogy a mérleggyártásban forgalmazásban és javításban érdekelt vállalkozók, valamint a mérésügyi szakemberek találkozzanak. A Szegeden működő mérésügyi hatóság azért vállalkozott a szakmai nap megszervezésére, mert a hazai mérleggyártás fellegvára a hódmezővásárhelyi Metripond Mérleggyár volt a 90-es évekig. Ebből alakultak ki azok a tisztán magyar tulajdonú mérleggyártó cégek, amelyek máig meghatározó szereplői a mérleg piacnak. A házigazdák nem csak a metrológia egyes szakmai szervezeteinek bemutatására törekedtek a program összeállításakor, hanem régi mérlegek kiállításával a múltat, a manapság használtakkal a jelent és a legújabb fejlesztésű mérőeszközökkel a jövőt is szeretnék felvillantani. A rendezvényen látható lesz például egy automatikus csomagolómérleg valamint egy működő hídmérleg makett is, amely szemléletesen mutatja be a mérlegelés folyamatát, és kiválóan tudja illusztrálni, hogyan mér egy ilyen óriás eszköz a valóságban. A szakmai napot a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének földszinti nagytermében rendezik június 20-án, kedden 10 órától. A rendezvényt

Juhász Tünde

kormánymegbízott nyitja meg. A programot is tartalmazó meghívót mellékelten küldöm. Az előadók között ott van többek között

Kőszegi József

, kiemelt mérésügyi szakmai főtanácsadó, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparszabályozási Főosztályának tevékenységét mutatja be.

Gál Péter

osztályvezető, aki a Budapest Főváros kormányhivatal Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály részéről a legújabb törvényi szabályozásról fog átfogó képet adni.

Mónus Ferenc

, a Magyar Engedélyezési és Kereskedelmi Hivatal volt igazgatója, aki jelenleg a Magyar Mérésügyi Egyesület 1874 tagja a mérleggyártás múltjáról, jelenéről és jövőről tart előadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.