Közélet

Novák: a családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz

Novák: a családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz

2017. június 14., szerda
Novák: a családoknak biztonságra van szükségük a boldogsághoz

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki biztonságra van szükségük - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Professzorok Batthyány Körének (PBK) konferenciáján.

Novák Katalin

a Boldogabb családokért és ifjúságért címmel második alkalommal tartott rendezvényen kifejtette, hogy a kormány számos intézkedéssel segíti a családokat, a családbarát szemléletmód erősítéséhez azonban szükség van az egyházak, a tudományos élet és a polgári közösségek támogatására is. Az államtitkár azt mondta, a fizikai biztonsághoz járul hozzá például az a döntés, hogy a jogszabályok a magzatot a megszületett gyermekkel azonos jogúnak tekintik, ez alapján pedig a családtámogatási formák nem a születés pillanatától, hanem a fogantatás utáni 91. naptól járnak. A fizikai biztonság másik fontos eleme a saját tulajdonú otthon megléte, amit a családi otthonteremtési kedvezménye (csok) segít elérni - mondta, hozzátéve, hogy a legfrissebb adatok szerint eddig 45 ezer családnak összesen mintegy 115 milliárd forint értékben tudtak segíteni a csoknak köszönhetően. Nem utolsósorban pedig szintén a fizikai biztonságot szolgálja a megfelelő egészségi állapot, amit népegészségügyi programokkal, szűrővizsgálatokkal, illetve a kora gyermekkori intervenció támogatásával segít a kormány - emelte ki Novák Katalin. Az államtitkár arról beszélt, hogy a családok anyagi biztonságát szeretnék erősíteni, terheit pedig mérsékelni a különböző családtámogatási formákkal, például a családi típusú adózással, az ingyen tankönyv és gyermekétkeztetés biztosításával, a rezsicsökkentéssel, valamint a 2018-tól igénybe vehető diákhitel-elengedéssel és a nagycsaládosok jelzáloghitelének mérséklésével. Elmondta azt is, hogy családtámogatásra 2010-ben kevesebb mint ezermilliárd forint jutott, 2018-ban viszont már majdnem kétezermilliárd forintot szánnak erre, ami a GDP 4,8 százaléka. Az OECD-átlag ezzel szemben 2,55 százalék - jegyezte meg. Novák Katalin végül szólt arról is, hogy a lelki biztonság sem elhanyagolható tényező a családok életében, a kutatások szerint pedig a gyermekvállalás és a boldogság között jelentős az összefüggés. Az elmúlt öt évben a párkapcsolaton alapuló háztartások aránya növekedett, és a demográfiai mutatók mindegyike is pozitívan alakult. A termékenységi mutató már megközelíti az 1,5-öt, ez majdnem 20 százalékos emelkedést jelent, a házasságkötések száma 2010 után csaknem 46 százalékkal nőtt, és még soha nem volt ilyen alacsony a gyermekhalandóság, valamint az abortuszok száma - ismertette az eredményeket az államtitkár.

Náray-Szabó Gábor

, a PBK elnöke úgy fogalmazott, a manapság minden a versenyképességről szól, ennek kulcsa pedig a család, hiszen a versenyképesség a családokban felnevelkedő emberek motivációjától, elhivatottságától, képzettségétől függ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.