Közélet

Női sorsok a Gulágon + FOTÓK

Női sorsok a Gulágon + FOTÓK

2017. június 15., csütörtök
Női sorsok a Gulágon + FOTÓK
konyvbemutato_somogyi

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban Tatár Rózsa Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című könyvét. A szerzővel Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője beszélgetett.

A 88. ünnepi könyvhét rendezvényeinek keretében mutatták be a szegedi Somogyi-könyvtárban

Tatár Rózsa

Túléltük! Emlékezések a malenkij robotra című interjúkötetét, amely két fiatal szegedi lánynak – a könyvben Erzsi és Magdi – a szovjet kényszermunkatáborokban elszenvedett fogságát tárja az olvasó elé. Tatár Rózsa kifejtette: a sors hozta számára ezt a témát, hiszen a nyolcvanas évek végén együtt dolgozott könyve két szereplőjének egyikével, aki szívesen osztotta meg vele a fájdalmas emlékeket. Az író és újságíró szerzőt annyira foglalkoztatja a téma, hogy könyve színpadi változatát már elkészítette (ami bemutatásra is került), s tervei között szerepel egy történelmi regényben feldolgozni a kötetében olvasható sorsokat. A kötetbemutatón a szerzővel

Miklós Péter

címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője beszélgetett. A történész a könyv forrásértékét hangsúlyozta, amelyet szerinte az is növel, hogy a szovjet Gulág-táborokban raboskodóknak mindössze hat százaléka volt nő, így a könyvből megismert női sorsok a történeti kutatásnak is számos újabb adalékkal szolgálnak. A kétnyelvű – magyar és német – kötet kiadását a Gulág Emlékbizottság anyagi támogatása tette lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.