Közélet

Németh Szilárd Röszkén: Biztosított a menekültek ellátása a tranzitzónában

Németh Szilárd Röszkén: Biztosított a menekültek ellátása a tranzitzónában

2017. június 19., hétfő
Németh Szilárd Röszkén: Biztosított a menekültek ellátása a tranzitzónában
tranzitzona_latogatas12_gs

Röszkén, a tranzitzónában tett látogatást a Fidesz alelnöke. Határozottan cáfolta a médiában megjelent állításokat a menekültek rossz helyzetéről és nem megfelelő élelmezéséről. Gyorsult a menedékkérelmek elbírálási ideje. Kritikával illette Botka Lászlót, ha lebontanák a kerítést, akkor visszatérne az embercsempészet.

A röszkei tranzitzónában tett látogatást a menekültek világnapja alkalmából

Németh Szilárd

országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke. A holnapi nap, azaz június huszadika 2001-ben, a genfi egyezmény megkötésének 50. évfordulóján vált nemcsak az afrikai menekültek, hanem a világ menekültjeinek napjává. A politikus kiemelte, a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek a genfi, a schengeni egyezményeknek és a magyar alaptörvénynek is. A jogszabályaink nemzetközi alapokon nyugszanak, beleértve a jogi és műszaki határzárat, valamint a tranzitzónát, ezekre a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt van szükség. „Két nemzeti konzultáció és egy népszavazás is megerősítette azt, hogy a polgárok azt szeretnék, hogy Magyarország területére senki ne léphessen be ellenőrzés nélkül” – fogalmazott Németh Szilárd. A jelenlegi rendszer egyszerre biztosítja szerinte az európai emberek biztonságát, valamint a menekültek jogait. Kifejtette, kölcsönösen tiszteletben kell tartani a jogokat, így a magyar hatóságoknak a menekültekét, míg a menekülteknek hazánk törvényeit. Meglátása szerint a nők helyzete a legsúlyosabb kérdés, mert a muzulmán férfiak egyes esetekben nem tudják elfogadni, hogy nőkkel kell beszélgetniük. A férfiak és nők – az alaptörvényben leszögezett – egyenlőségéből azonban nem vagyunk hajlandóak engedni. Külön köszönettel illette a határt védő rendőrök, honvédek, a hivatalnokok és a civil szervezetek munkatársainak munkáját.

tranzitzona_latogatas18_gs

Három hete járt utoljára Röszkén, azóta elkészült egy új, szilárd burkolatú út, amelynek örülnek a helybeliek. A tranzitzónában jelenleg 221 fő – köztük pakisztáni, bangladesi, afgán, palesztin, szír, tunéziai, kongói, sőt, török – is él, amely két részre lett osztva, az egyik a családok, a másik a 14 és 18 év közöttiek számára lett fenntartva. Egy eljárás átlagosan 33 napig tart (a beadástól a jogerőre emelkedésig), azaz rövidült az ügyintézés. Nem igaz, hogy egy menekültügyi eljárás akár egy évig tart, sőt, a gyorsított eljárásokat nyolc napon belül be kell fejezni. Január elsejétől számítva 1340 eljárást folytattak le, ebből 125 esetében már első fokon megadták az oltalmazott, vagy a menekült státuszt. 196 felülvizsgálati kérelem érkezett be, ez összesen 450-500 embert érintett, 100 esetében lett döntés, 18-at elutasítottak, 82 esetében új eljárást írtak elő. Azt viszont nem tudja pontosan, hogy mennyien hagyták el Szerbia felé a tranzitzónát. Határozottan cáfolta a Helsinki Bizottság ügyvédnőjének,

Kovács Tímeának

az Index cikkében megjelent állításait, aki szerint

a terhes nőket megbilincselik

a tranzitzónában. A hivatalos bejegyzéseket áttekintve egy ilyen esetről sem tud a speciális terület működésének megkezdésétől kezdve, mindenben a rendőrségi törvény alapján jártak el a munkatársak. Bemutatta a napi ellátmányt, biztosított a napi háromszori étkezés, ebből egy meleg étel, s ügyelnek a Ramadán előírásaira is. A várandós nőknek napi egy liter tejet és gyümölcsöket adnak. „Senki nem panaszkodott, hogy éheztetik” – tette hozzá a honatya.

nemeth_szilard04_gs

Megtekintette a menekültek lakóhelyeit is, itt is más benyomásokat szerzett, mint amiről

Földes Andrá

s írt. 4-5 fős szobákban élnek a menedékkérők, a nyílászárók tökéletesek, télen megfelelő a fűtés, nyáron pedig jó a szellőzés, amelynek színvonala egy magyar családi házéhoz hasonló. A konyhában rendelkezésre áll rezsó és hűtő is, a közös helységek esetében pedig van ökumenikus imaszoba Koránnál, Bibliával, francia, angol, urdu nyelvű szövegekkel, mosókonyha és játszótér különféle eszközökkel. Ez utóbbinál kérte, hogy egy napvitorlát szereljenek fel, amely árnyékot nyújt a gyermekeknek, ez két héten belül megtörténik. Az egészségügyi ellátás megfelelő, 16 ember személyre szabott gyógyszeres ellátást kap, 24 órás felcseri szolgálat mellett. Ezen kívül pont a mai napon látogatott ki gyermekorvos a tranzitzónába, aki megvizsgálta a fiatalokat. Németh Szilárd meggyőződése, hogy az, aki a tranzitzónát és a kerítést támadja, az az európai és a magyar emberek biztonságot veszélyezteti. Felhívta a figyelmet, hogy

Botka László

és a baloldal hatalomra kerülése esetén akár a jogi és műszaki határzárat is lebonthatják, a szervezett embercsempészet pedig újból beindulna, tönkretéve a közbiztonságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.