Közélet

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól

2017. június 30., péntek
Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól
benzin_gazolaj_uzemanyag

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól, mivel az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár fölött maradt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban.

Az adóhatóság honlapján közölt adatok szerint a kőolaj hordónkénti átlagára - amely meghatározza az üzemanyagok jövedéki adójának július elsejétől hatályos mértékét - 51,257 dollár volt az április 1. és június 15. közötti időszakban. Az Országgyűlés által tavaly júniusban elfogadott új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak. Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolaj esetében 50 dollár feletti árnál 110,35 forint, legfeljebb 50 dolláros árnál pedig 120,35 forint az adó, az ólmozott benzin és a petróleum esetében pedig 124,20, illetve 129,20 forint. Az üzemanyagok jövedéki adója legutóbb április 1-jén módosult: akkor a benzin jövedéki adója 5 forinttal, a gázolajé 10 forinttal csökkent, miután az első negyedévben ötven dollár fölé, 55,105 dollárra emelkedett a kőolaj átlagára. A héten a Mol nem változtatott nagykereskedelmi árain, legutóbb egy hete, június 23-án csökkentette bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát, ezzel a 95-ös benzin átlagára 334 forintra, a gázolajé 333 forintra mérséklődött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.