Közélet

Nagyobb segítséget adna az LMP az egyszülős családoknak

Nagyobb segítséget adna az LMP az egyszülős családoknak

2017. június 14., szerda
Nagyobb segítséget adna az LMP az egyszülős családoknak
lmp_sajttaj001kf

Javaslataik részben anyagi, részben jogi vonatkozásúak. Több támogatást adnának a gyermeküket egyedül nevelőknek, s új intézményeket is létrehoznának védelmük érdekében.

Családpolitikai javaslatcsomagjáról tartott sajtótájékoztatót Szegeden

Ábrahám Júlia

, a Lehet Más a Politika országos elnökségének a tagja. „Az egyszülős családok esetében kétszer akkora teher nyomja a vállukat. Úgy látjuk, a Fidesz számára ők másodrendű családokat. Azonban a valóságból kell kiindulni: 350 ezer egyszülős családról beszélünk, több mint félmillió gyermekről. Körükben az átlag kétszerese a szegénység, és 62 százalékuk él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben” – fogalmazott Ábrahám Júlia. A családi pótlékot 13 200 forintról 20 ezerre növelnék az esetükben. Kiterjesztenék rájuk is azokat az iskolai kedvezményeket – étkezés, ingyenes tankönyv -, amelyek járnak a nagycsaládosoknak. Módosítanák a tartásdíj rendszerét. Azt szeretnék, ha a bíróság a valós jövedelem alapján állapítaná meg összegét, amelyet NAV vagyonosodási vizsgálattal lehet ellenőrizni a fizető félnél. A tartásdíj bírósági úton végrehajtására két hónapos határidőt szabnának. Az állam által megelőlegezett tartásdíj maximális összegét 14 ezer forintról mintegy 60 ezer forintra emelnék, s nem 3+3 évig, hanem a tankötelezettség éveiig járna. Ezt akkor lehetne felfüggeszteni, ha a másik szülő három hónapon keresztül utalja a megítélt összeg 75 százalékát.

lmp_sajttaj002kf

Fehér Attila

, az LMP Csongrád megyei szervezetének elnökségi tagja a munkaerőpiaci és jogi vonatkozásokról ejtett szót. Szeretnék, ha a szociális bérlakások kiutalásánál az egyszülős családok előnyhöz jutnának. Javasolják, hogy a bölcsődei férőhelyek számát növeljék, s részesítsék előnyben a nagycsaládosokat és az egyszülős családban élőket. Rugalmas munkavégzést a szülőnek és bébiszitter szolgáltatáshoz állami támogatást irányoznának elő. A gyermekelhelyezési, kapcsolattartási ügyek miatt egy központi jogsegély-szolgálatot is létrehoznának. A helyi gyermekvédelmi szolgáltatóhoz családi tanácsadókat irányítanának, akik felléphetnének gyermekbántalmazás esetén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.