Közélet

Minden forintra szükség van a háziorvosi praxisokban

Minden forintra szükség van a háziorvosi praxisokban

2017. június 21., szerda
Minden forintra szükség van a háziorvosi praxisokban
doktor_orvos_korhaz

Júniustól havi 130 ezer forinttal megemelték a háziorvosi praxisok támogatását Magyarországon. A SZEGEDma.hu arról kérdezte az újszegedi Korondi utcai rendelő háziorvosát, Kass Ferencet, hogy mekkora segítséget jelent ez a doktoroknak.

Ónodi-Szűcs Zoltán

egészségügyért felelős államtitkár június elsején

jelentette be

: minden háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt az aznapi Kormányinfón azzal egészítette ki, hogy ez azért nagyon fontos, mert az egészségügy egyik tartópillére a háziorvosi rendszer. „Annak érdekében, hogy elérjük azt, hogy a magyarok egészségi állapota javuljon, a háziorvosok munkájára rendkívül nagy szükségünk van. Egy praxis átlagosan 10 millió forintos éves állami támogatásra számíthatott 2010-ben, ez a negyedik 130 ezer forintos emeléssel mostanra 16-17 millió forintra nőtt. Ez tízmilliárdos nagyságrendű éves költségvetési kiegészítést jelent” – fejtette ki a politikus, aki hozzátette, jövő márciustól ismét 130 ezer forintos kiegészítésre számíthatnak a háziorvosi körzetek.

Kass Ferenc

megkeresésünkre köszönetét fejezte ki a kormány számára. A Korondi utcai rendelő doktorától megtudtuk, nagy segítséget jelent ez a mindennapi működés során. „Mi például téli időszakokban nem lakossági, hanem a jóval drágább ipari gázt használjuk” – hozott fel egy példát arra, hogy mire fordítja a többletforrást. Emellett olyan műszereket tart fent, amiket csak szakrendelőkben, sürgősségi betegellátó osztályokon használnak. Ilyen a vérnyomás monitor, vagy a stroke utáni vérkeringésre adott gyógyszerek monitorozása, illetve szívinfraktus EKG-n kívüli biztonságos megállapítása. Még elmondta, egy modern véralvadásgátlót is szeretne vásárolni a támogatásból, ami tesztcsíkok segítségével alkalmas az INR érték mérésére. Magyarország orvoshiánnyal küzd, ugyanis a 6500 praxisra 6200 doktor jut. Kass Ferenc szerint Csongrád megyében még nem észrevehetőek ennek jelei, de a gyermekorvosok száma itt is csökken. Vannak megyék, ahol azonban több tartósan betöltetlen körzetet regisztrálnak. „Egy praxishoz átlagosan 1500 fő tartozik. Ha például két dunántúli faluban összesen 800-an élnek, akkor szinte érthető, hogy ott nem tolonganak a doktorok, mivel a lakosságszám utáni finanszírozásból nem tudnának megfelelő eszközi hátteret biztosítani” – fejtette ki. Másik nagy probléma az orvostársadalom elöregedése. Kass Ferenc szerint ezért a fiatalok elvándorlása és a létszámhiány is felelős. S mi több, az ő háziorvosa Tiszakécskén 83 éves, aki ezzel a korral a környék legidősebb háziorvosának számít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.