Egyetem

Maruzsa Zoltán: eredményes volt a Klik decentralizációja

Maruzsa Zoltán: eredményes volt a Klik decentralizációja

2017. június 7., szerda
Maruzsa Zoltán: eredményes volt a Klik decentralizációja

A köznevelési kerekasztal szerdai ülésén elhangzottak szerint a vártnál is eredményesebb volt a korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) decentralizációja, az új rendszert emellett költségvetési stabilitás jellemzi - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Maruzsa Zoltán

közlése szerint a kerekasztal 2016-2017-es tanévi utolsó ülésén meghallgatták

Solti Péter

, a Klebelsberg Központ elnökének a szervezet első félévéről és az új tankerületi központok munkájáról szóló beszámolóját. Az átalakulás tapasztalatairól azután kibontakozott "egy rendkívül hasznos beszélgetés", ezalatt Solti Péter megválaszolta a felvetéseket, visszajelzéseket. A beszélgetés végkicsengése az volt, hogy a vártnál is eredményesebben sikerült a decentralizáció, amit üdvözölt a Nemzeti Pedagógus Kar, illetve a hozzászóló tagok közül "lényegében mindenki" - számolt be a helyettes államtitkár. A Klebelsberg Központtal kapcsolatban még kiemelte, hogy az új működési rendnek és az idei évre több mint százmilliárd forinttal megemelt költségvetésének köszönhetően költségvetési stabilitás jellemzi az intézményt. A helyettes államtitkár a kerekasztal ülésén beszámolt a kormány társadalmi egyeztetési és stratégiai döntés-előkészítő szervezeteket érintő átszervezési terveiről. A legfontosabb ezek közül a köznevelési kerekasztal újjáalapítása köznevelés-stratégiai kerekasztal néven. A jelenlegi kerekasztal tavaly tavasszal kezdte meg működését ad hoc jelleggel. Működését - sem a kerekasztalét, sem hat munkacsoportjáét - nem szabályozta semmi, az leginkább a résztvevők aktivitásán múlt. A résztvevők kérése volt, hogy minél inkább formalizálják a szervezet munkáját, ezért született meg az erről szóló kormányhatározat-tervezet, amelynek Magyar Közlönyben való közzététele egy-két héten belül várható - közölte Maruzsa Zoltán. Az új kerekasztal összetétele, résztvevőinek aránya érdemben nem változik, ugyanúgy az intézményfenntartó, a szakpedagógus szakszervezetek, a szakmai szervezetek és az állami oldal részvételével folyhat majd "a mostanihoz rendkívül hasonló egyeztető, stratégiai munka". Az új kerekasztal 25 tagját "lényegében" a jelenlegi kerekasztalnál szerzett tapasztalatok alapján jelölik ki - tette hozzá. Az ülésen áttekintették a témahetek ügyét is - folytatta. A tanrendbe 2014-től bevezetett tematikus heteket - pénzügyi és gazdálkodási, digitális, illetve fenntarthatósági - mindegyike esetében 2017 tavaszára jelentősen nőtt a résztvevő tanulók száma, mintegy 200-350 ezerre. A kerekasztal résztvevői is üdvözölték, pozitívan értékelték a témaheteket, és külön kiemelték, hogy a lebonyolításban résztvevő szakmai partnerek milyen jól használható, innovatív tartalmakat, tananyagokat készítettek elő - közölte Maruzsa Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.