Sport

Adem Kapic: Továbbra is a tehetségek fejlődése a Szeged-Grosics célja

Adem Kapic: Továbbra is a tehetségek fejlődése a Szeged-Grosics célja

2017. június 14., szerda
Adem Kapic: Továbbra is a tehetségek fejlődése a Szeged-Grosics célja
szeol_szeged_2011_10_gs

A tizenegyedik helyen zárta az NB II 2016/17-es idényét a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely új edzővel vág neki a következő idénynek. A mögöttünk hagyott szezont Adem Kapic sportigazgatóval összegeztük.

- Jól indult a szezon, azonban az utolsó tíz forduló alatt csupán egy meccset tudott megnyerni a csapat, így végül a 11. helyen fejezte be a bajnokságot. Az idény során több fiatal kapott hétről-hétre szerepet a gárdában, mindezek tükrében hogyan tekint vissza a nemrég lezárult bajnokságra?

- Véget ért egy etap, de a klubnál lévő filozófia, legalábbis amíg én itt dolgozom, nem fog változni. Tovább szeretnénk építeni a fiatal játékosokat, még ha ez eredménnyel nem is párosult mindig. Ha jól tudjuk beépíteni a tehetséges labdarúgókat a csapatba, akkor automatikusan jönni fog az eredmény is. Hosszú volt a bajnokság, nekünk pedig szűk keretünk volt, 19 mezőnyjátékosunk volt idén, közülük 7-8 fiatal játékos. Az utolsó pár meccsen rendre hiányzott legalább három kezdőjátékos, ez megnehezítette a dolgunkat, mindezek ellenére úgy gondolom, a fiatalok fejlődése szempontjából pozitív szezont zártunk.

- Ami viszont már biztos: a következő szezont már nem Klausz László vezetésével kezdi meg a csapat. Miért döntöttek a váltás mellett, és miért esett Supka Attilára a választás?

- Két évvel ez előtt kezdtük el a közös munkát

Klausz Lászlóval,

akinek ez volt az első felnőtt csapata edzőként. Nem volt semmi probléma, viszont az volt érezhető, hogy a csapatnak új impulzusra van szüksége.

Attila

abban lehet más, hogy át tudja adni a tapasztalatát a fiataloknak. Hosszú távon nem változtatunk a filozófián, az nem vezet jóra, ha folyamatosan cseréljük a csapat tagjait, az edzőt, vagy a sportigazgatót. Ezért van a Barcelona is ott, ahol, sosem térnek le az útról. Persze, mindig ki lehet és kell javítani a hibákat, de az útról nem szabad letérni. Ki kell elemezni, hogy reális-e az elképzelés, és tisztában kell lenni vele, hogy ez nem fog elsőre működni, de ha sikerül túllépni a problémákon, akkor csak jobb lehetsz.

- A fiataloknak adott lehetőség és a velük végzett munka visszatükröződni látszik, ha csak azt nézzük, hogy most már a felnőtt válogatott előszobájában, az U21-es nemzeti csapat keretébe kapott meghívót a klub két játékosa, Zabari Dávid és Povázsai Zsolt.

- Nagyon büszkék vagyunk rájuk. Rövid idő alatt tudtuk ezt produkálni a stábbal, hogy 3-4 játékosunk a válogatottban kap helyet.

Balogh Gusztáv

az U18-asok között kapott lehetőséget,

Zádori Krisztián

pedig szintén szóba jött a válogatottnál, de ezen alkalmakkor nem volt teljesen 100%-os fizikai állapotban.

- Mit hozhat a következő szezon és a közeljövő? A húszcsapatos NB II-ben már lehet tapasztalatuk, e mellett pedig nemrég bejelentették, hogy kiírták a közbeszerzést a csapat szegedi otthonául szolgáló Szegedi Ifjúsági Centrum megépítésére, így hamarosan újból a Tisza-parti városban játszhatja hazai mérkőzéseit a csapat.

- Biztos, hogy mindenki tisztább képet kapott a bajnokságról, jobban hozzászokott ehhez a rendszerhez, vagy ahhoz, hogy vannak a válogatott mérkőzések miatti szünetek. Tapasztaltabbak lettünk, ebből biztos, hogy pozitívan tudunk kijönni. Egy erős NB II vár ránk jövőre is, ahol 7-8 klub is a feljutásért száll majd harcba, nagyon érdekes bajnokság lesz a következő. Bő egy év múlva már a saját otthonunkban játszhatunk. Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa, nagyon fanatikus futballszurkolókkal, patinás futballmúlttal. Egy olyan csapatot akarunk építeni, aminek a lelke és a szíve is a helyén van, közel áll a szurkolókhoz. Nem szeretnénk bevásárolni a nyáron, hogy új csapatot építsünk - ezekből a fiatal játékosokból egy olyan csapatot akarunk építeni, ami ha rosszul is játszik, a szurkoló meg tudja ezt bocsátani, mert látni fogja a szívet és az akaratot. Persze, az eredmény sem másodlagos, az élvonalba szeretnénk kerülni, de utána következik csak a komoly, következő lépés - nem rögtön a bajnoki címre kell gondolni, hanem először arra, hogy megragadjunk az élvonalban. Továbbra is a fiatalok fejlődését tartjuk szem előtt, a szövetség is komolyan támogatja a fiatal játékosok szereplését. Nekik türelemre, támogatásra, és legfőképpen lehetőségre van szükségük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.