Közélet

Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

2017. június 26., hétfő
Kövér: egymásra utalt, baráti nemzet a magyar és a lengyel

A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, amikor a XI. kerületi Goldmann György téren felavatták a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József - Antall József volt miniszterelnök édesapja - emlékművét.

Az eseményen a házelnök kiemelte: az emlékmű két igaz, tisztességes ember, és tágabban a két nemzet kapcsolatának szimbóluma. Idősebb Antall Józsefet és Henryk Slawikot látszólag egy világ választotta el egymástól, de különböző pályájuk a vészterhes második világháborúban összefonódott - tette hozzá. Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke hangsúlyozta: két olyan hősre emlékezünk, akiknek emléke évtizedekre feledésbe merült. Azért ítélték őket feledésre, mert olyan értékeket képviseltek - nemesség, hazafiság, szabadságszeretet, az emberi méltóság tisztelete, bátorság -, amelyek semmi mással nem cserélhetők fel - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.