Közélet

Köldökzsinór Európába - elindult az 55-ös főút felújítása + FOTÓK

Köldökzsinór Európába - elindult az 55-ös főút felújítása + FOTÓK

2017. június 29., csütörtök
Köldökzsinór Európába - elindult az 55-ös főút felújítása + FOTÓK
utfelujitas_sajttaj011kf

A gazdasági, turisztikai és közlekedésbiztonsági előnyök mellett számokban nem kifejezhető életminőség-javulást is hoz a hat milliárd forintos projekt.

Megújul az 55-ös számú főút a Mórahalom elkerülő- megyehatár közötti szakaszon, a fejlesztés keretében 15,7 km hosszon 2x1 forgalmi sávos főúti burkolat megerősítés történik, valamint a csomópontok áteresztőképességének növelése érdekében szintbeni kanyarodósávok épülnek ki. Az útszakaszon három darab szintbeni, balra kanyarodó sávval ellátott csomópont épül át, Ásotthalom, Ásotthalom benzinkút és Öttömös térségében. A beruházás magába foglalja 12,5 km párhuzamos új kerékpárút építését és 3,3 km hosszú meglévő kerékpárút szakasz átépítését is. Jelenleg útszélesítés, ívkorrekció, a kerékpárutak esetében pedig szegélyépítés folyik - már amikor az időjárás kegye engedi. Gratulált a kivitelezőknek

B. Nagy László

, Csongrád megye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője, valamint a felújítás alatt álló útszakaszon tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy kiemelt jelentőséggel bír a beruházás, régóta folyik már a munka azon, hogy a kelet-nyugati összekötő végre egy európai főút állapotát mutassa. Erre elsősorban a biztonság miatt van szükség, ugyanis a Szeged-Baja vonalat igen erős forgalom terheli, egy kiemelt jelentőségű útszakaszról van szó, amelynek nem csak befejeződik a felújítása, hanem egy száz kilométer kerékpárúttal is kiegészül. "Csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül 4 620 millió forint támogatás jut a projektnek, ami más programokkal kiegészülve 13,7 milliárd forintos összeget tesz ki" - hangsúlyozta a kormánypárti képviselő. A politikus kiemelte, hogy június 27-ig 216 TOP-os döntés született 38 milliárd forint elosztásáról a megyében, amiből 33 milliárd forintra már kész a szerződés, megtörtént a kötelezettségvállalás, tehát a megye települései elkezdhetik a munkát, a fejlesztéseket. B. Nagy László felhívta a figyelmet arra, hogy a nyertes pályázatok kivitelezésénél fennállhat az a probléma, hogy a két évvel ezelőtti számértékek már nem minden esetben állják meg a helyüket, az áremelkedések, munkadíjak emelkedése változásokat okozhat.

utfelujitas_sajttaj003kf

"Az érkező források illeszkednek a beruházásokhoz, a gazdasági, turisztikai előnyök, valamint az önkormányzati fejlesztések szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír a gyors összeköttetés, melyet ez az út szolgál" - közölte a képviselő.

Fejlesztés a térségnek

"AZ 55-ös főút megerősítése a 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek elbírásához már korábban elkezdődött, de a nyugat-keleti irányú, Zalaegerszeget Nagylakkal összekötő útszakasz Mórahalom és a megyehatár közti részének megújulásával már biztosan el tudja látni a megnövekedett forgalom adta funkciókat" - fogalmazott

Nógárdi Zoltán

, Mórahalom polgármestere. Hozzátette: a mórahalmi elkerülő számokban nem kifejezhető életminőség-javulást jelent Mórahalom lakói számára, a város folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően is vállalta el több csomópont megújítását. "Ezeket az útvonalakat európai szinten terhelik, ami egy jelentős gazdasági lehetőség, egy köldökzsinór Európába" - mondta el Nógrádi Zoltán. A polgármester háláját fejezte ki az Európai Uniós forrásokat becsatornázó kormányzati programok irányába, melyek annak a bizonyítékai, hogy a kormány figyel a térségre.

A biztonság a legfontosabb

Legkomolyabban, napi szinten Ásotthalom lakosságát érinti a beruházás, azonban az ásotthalmiak nagy lelkesedéssel várják a projekt megvalósulását. "Az ásotthalmi tanyavilág számára a logisztika, a forgalom mérséklése és a biztonság miatt is fontos az felújítása" - fogalmazott

Fackelmann István

, Ásotthalom alpolgármestere. Külön kitért az épülő három leágazásra, melyek tovább garantálják majd a biztonságos közlekedést a térségben, így a legkésőbb 2018 áprilisára várható átadást követően lényegesen megkönnyebbül az ásotthalmiak élete.

utfelujitas_sajttaj008kf

"A jövő szempontjából fontos a lehetőségek keresése, ez pedig egy hiánypótló beruházás" - fejtette ki

Dobó István

, Öttömös polgármestere. A 730 fős település szempontjából kerékpárút igazán fontos, ugyanis Öttömös kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, melynek lakói nagy várakozással állnak a projekt előtt. A gazdasági és turisztikai lehetőségek mellett elsősorban a biztonság javulását remélik a beruházás megvalósulásától. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.