Egyház

Hencz Péter: Ferenc pápa gondolatai napjaink békéjéről

Hencz Péter: Ferenc pápa gondolatai napjaink békéjéről

2017. június 13., kedd
Hencz Péter: Ferenc pápa gondolatai napjaink békéjéről
Hencz_Peter

Istenünk a béke Istene és semmilyen erőszakot nem lehet elkövetni nevében, mondotta Ferenc pápa április végén, a kairói békekonferencián.

Az erőszak minden hiteles vallásosság tagadása. Az a feladatunk, hogy imádkozzunk egymásért, kérjük Istentől a béke ajándékát, mely Istenünk egyik legnagyobb adománya. Isten képére teremttettünk, mindenkinek, így egymásnak is testvérei vagyunk. „Ne ölj!” – mondja az Úr, aki szereti az életet, és nem szűnik meg szeretni az embert, és arra buzdítja, hogy mondjon ellent az erőszaknak. Ma különös képen fontos, hogy a vallások ennek eleget tegyenek. A vallások vezetőinek feladatuk, hogy leleplezzék a vallási köntösbe öltözött erőszakot. Szót kell emelnünk az emberi méltóság és emberi jogok megsértése ellen. Összeegyeztethetetlen egymással az erőszak és a hit. Minden emberi élet szent, és védenünk kell a testi, társadalmi, nevelési vagy pszichikai erőszak minden formájával szemben. A vallásnak azonban nem csak az a feladata, hogy leleplezze a rosszat, hivatása, hogy előmozdítsa a békét, ma sokkal jobban, mint valaha. A jövő építéséhez párbeszédre van szükségünk, amely arra törekszik, hogy elismerjük a másik ember alapvető jogait és szabadságát, különösen is a vallásszabadságát. Nem lesz béke a fiatalok megfelelő nevelése nélkül, mely képes kihozni az emberből a legjobbat. Olyan nemzedékeket kell felnevelnünk, akik a rosszra a jó türelmes építésével válaszolnak. A konfliktusok megelőzéséhez és a béke építéséhez alapvető fontosságú, hogy felszámoljuk a szegénységet és a kizsákmányolást. Meg kell akadályozni a pénz és a fegyverek áramlását azokhoz, akik erőszakra buzdítanak. Le kell állítani a fegyvertermelést, mert ha fegyvereket gyártunk, akkor előbb-utóbb azokat használják is. Ma béke- és nem fegyverkészítőkre van szükség; kiengesztelődést hirdetőkre és nem pusztítást kiáltókra. Minél jobban növekszünk az Istenbe vetett hitünkben, annál jobban növekszünk a felebaráti szeretetben. A szeretet útja minden ember előtt nyitva áll.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.