Kultúra

Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél

Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél

2017. június 27., kedd
Hátborzongató tömegsírt találtak Hódmezővásárhelynél
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Különleges „tömegsír” nyomaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei egy homokbánya területén - a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti feltárás során. A Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait tárták fel a régészek.

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványok az oszlás különböző fázisaiban egy időben lettek eltemetve mintegy 2800–2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben mégsem tekinthető tömegsírnak. A rendkívüli jelenség magyarázatát

Pópity Dániel

, a Móra Ferenc Múzeum ásatásvezető régésze ekképpen vázolja: ”Minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból, vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemetik.” A humán csontanyag helyszíni elemzését

Paja László

antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.