Kultúra

Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

2017. június 30., péntek
Harmincöt helyszín világörökséggé nyilvánításáról dönthet az UNESCO

A világ 35 kulturális és természeti helyszínének világörökségi listára kerüléséről dönthet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, amely szombattól ülésezik Krakkóban.

A július 12-ig tartó tanácskozáson hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg a bizottság, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát - olvasható az UNESCO honlapján. Az idén a listára nevezett 35 helyszín között szerepel az indiai Ahmadábád óvárosa, az északnyugat-angliai Lake District (tóvidék) és a ghánai Mole Nemzeti Park. Angola és Eritrea először jelölt helyszínt a listára: az angolai Mbanza-Kongo óvárosa és az eritreai főváros, Aszmara is szerepel a jelöltek között. Magyarország idén nem jelölt helyszínt a listára. Több világörökségi helyszín állapotának vizsgálatakor arról dönt majd a bizottság, hogy a veszélyeztetett kategóriába kerüljön-e. Ezek között szerepel egyebek közt Bécs történelmi városközpontja, a brazil Chapada dos Veadeiros és Emas Nemzeti Parkok, a Kaliforniai-öböl mexikói részének szigetei és védett területei, a nepáli Katmandu-völgy, Pakisztánban a lahori erőd és a Salimar-kertek. Ausztria egy magasház építésével teszi kockára Bécs történelmi központját. A veszélyeztetett világörökség listáján egyebek közt hat szíriai helyszín szerepel, köztük a harcokban súlyosan megrongálódott Aleppó vagy a részben lerombolt Palmüra. Az UNESCO világörökségi listáján már 165 ország 1052 helyszíne szerepel, köztük 8 magyarországi helyszín, például Hollókő ófalu és környezete, a budapesti Duna-partok, a budai várnegyed, az Andrássy út vagy a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj. A listára kerüléssel az érintett országok kötelezettséget vállalnak a helyszínek védelmére és megőrzésére, a listán szereplés megkönnyítheti a pénzhez jutást a helyreállításhoz, a működtetéshez és az idegenforgalmi fejlesztéshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.