Egyház

Ferenc pápa: az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van

Ferenc pápa: az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van

2017. június 4., vasárnap
Ferenc pápa: az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van

Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van - hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösd vasárnap kora délelőtt bemutatott szentmisén.

A mise után, a Mennyek Királynője (Regina Coeli) - imádságot kísérő rövid beszédében

Ferenc pápa

elítélte a londoni merényletet. Kijelentette, ismét ártatlan civilek voltak az áldozatok. A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta, hogy a Szentlélek "kreatív", mivel mindig új dolgokat teremt. Megjegyezte, hogy az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre. Ha mindenki másképpen gondolkodik, akkor egyesek azt hiszik, egyedül ők a múlt "hajthatatlan" letéteményesei, csak ők birtokoljak az igazságot, mások viszont "avantgardisták" és kizárólag a jövőbe tekintenek - hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: hasonlóképpen a sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet. Ha mindenki egyformán gondolkodik, akkor ez homológiához vezet, szabadság nélkül - jelentette ki. Ferenc pápa azt mondta, az egyházban nem lehet "oldalt" választani, egyiknek vagy másiknak "szurkolni" az egységes egyház helyett, nem lehet "jobb- vagy baloldali" kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház "alázatos és hálás" fiai lennénk. A pápa szavait tűző napon több tízezren hallgatták a Szent Péter téren. Pünkösdi hagyomány szerint a római Pantheon mennyezeti nyílásából több tízezer vörös rózsaszirmot szórtak le le a Szentélek eljövetelének jelképeként vasárnap délben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.