Egyház

Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket

Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket

2017. június 3., szombat
Ferenc pápa: a mártírhalál forrasztja egységbe a világban ma is üldözött keresztényeket

A hitük miatt ma is elszenvedett üldözés és mártírsors miatt még nagyobb szükség van a kereszténység egységére - hangoztatta Ferenc pápa a Karizmatikus Megújulás mozgalom ötvenedik évfordulóján a római Circus Maximus mezején tartott virrasztáson szombat este.

Ferenc pápa

beszédében a világ különböző térségeiben élő keresztények sorsáról szólt hangsúlyozva, hogy több keresztény hal mártírhalált hite miatt korunkban, mint a keresztényüldözések első évszázadaiban. "Nem kérdezik meg tőlük, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok-e, (.) csak azért, mivel keresztények, elvágják a torkukat és kész" - mondta a katolikus egyházfő. Ferenc pápa kijelentette, a keresztényeket ma kiontott "vérük ökumenizmusa, a mártíromság" egyesíti. Hangsúlyozta, a keresztények egysége ezért "sürgetőbb most, mint valaha volt". Ferenc pápa szavait mintegy negyvenezren hallgatták a Circus Maximusban tartott szabad ég alatti virrasztáson. Több mint százhúsz országból érkeztek Rómába a Karizmatikus Megújulás lelkiségi mozgalom tagjai, hogy Ferenc pápával ünnepeljék fennállásuk ötvenedik évfordulóját: pünkösdisták, evangélikusok és reformátusok, akiket öt püspök és 600 pap kísért. A virrasztáson mintegy húsztagú magyar csoport is részt vett. A mozgalom 1967-ben vette kezdetét a Szentlélek Kongregáció által fenntartott pittsburghi Duquesne egyetem egyik lelkigyakorlatával. A mozgalom azóta majdnem minden kontinensen elterjedt: a Vatikáni Rádió adatai szerint Európában leginkább Franciaországban és Olaszországban van jelen, és már a kelet-európai országokban is. Magyarországon az első karizmatikus csoportok a hetvenes évek közepén alakultak meg. Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc pápa részt vett a Circus Maximusban gyakran rendezett vallási események egyikén. Róma belvárosában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe az egyházfő jelenléte miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.