Bulvár

Fazekas Sándor: a magyar pálinkát öt földrész 76 országában vásárolják

Fazekas Sándor: a magyar pálinkát öt földrész 76 országában vásárolják

2017. június 20., kedd
Fazekas Sándor: a magyar pálinkát öt földrész 76 országában vásárolják

A pálinkát, Magyarország nemzeti italát, öt földrész 76 országába szállítják a kereskedők - jelentette ki a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Pálinka országkóstoló eredményhirdetésén.

Fazekas Sándor

emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) először 2014-ben hirdette meg a Nemzeti borkiválóság program mintájára a Nemzeti pálinka-kiválóság programot, melyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek. Rámutatott: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett.

Mihályi László

, a PNT elnöke arról beszélt: a PNT Országos pálinka és törkölypálinka versenyre nevezett pálinkák minősége egyre jobb. A kiosztott díjak is ezt mutatják, 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítést ítéltek oda. Emellett a legkiválóbb pálinkák több különdíjat is kaptak. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinka kapta. A PNT elnöke az MTI-nek elmondta: a múlt évben valamivel több mint 1,9 millió liter, míg az azt megelőzőben mintegy 1,8 millió liter pálinkát hoztak forgalomba Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.