Közélet

Deutsch elutasította, hogy "a zsarolás eszközévé tegyék" az uniós kohéziós politikát

Deutsch elutasította, hogy "a zsarolás eszközévé tegyék" az uniós kohéziós politikát

2017. június 13., kedd
Deutsch elutasította, hogy "a zsarolás eszközévé tegyék" az uniós kohéziós politikát

Határozottan elutasította Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő kedden azokat a javaslatokat, amelyek értelmében az alapvető jogállamisági elvek betartásához vagy a bevándorlók átvételéhez kötnék az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

Helytelen minden törekvés, amely a kohéziós politikát büntetőeszközként akarja használni vagy olyan politikai-hatalmi törekvésekkel akarja összekapcsolni, melyek távol állnak annak céljaitól - hangsúlyozta a képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében, miután az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése jelentést fogadott el a 2020 utáni kohéziós politika alapelemeiről. Deutsch kiemelte, hogy a jelentés szakmai alapvetésével egyetértenek, mivel az előterjesztés hangsúlyozza a kohéziós politika, vagyis a legfőbb uniós befektetési politika eredményeit és jelentőségét, ugyanakkor ellenzik "az elképzelést, hogy a bevándorlók fogadásával, valamint társadalmi és gazdasági integrációjával kapcsolatos költségeket a kohéziós politika forrásaiból fedezzék, és ezáltal csökkentsék a régiók felzárkóztatására fordítható összegeket". "Határozottan elutasítjuk, hogy a kohéziós politikát a zsarolás eszközévé tegyék, a források folyósítását pedig úgynevezett jogállamisági-politikai feltételekhez vagy éppen a bevándorlók kötelező átvételéhez kössék" - közölte. Szanyi Tibor szocialista képviselő a jelentés kapcsán aláhúzta: fontos a jövőbeli kohéziós politika szempontjából, hogy figyelemmel legyenek egyrészt a különböző alapok közötti összhang megteremtésére, másrészt az előző pénzügyi keret kialakítása óta kialakult új kihívásokra. Mint írta, "ehhez viszont újra kell gondolnunk a fogalomrendszert. A hagyományos városi, köztes és vidéki térségek hármas meghatározása mellett szükségünk van egyéb településtípusok definíciójára is, ilyen például a falvak EU-szintű meghatározása". Párttársa, Ujhelyi István arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz képviselői tartózkodtak a jelentés megszavazásakor. "A Fidesz mindenben azt keresi, hogy miként szolgálhatja ki a plakátokra festett uszító propaganda alantas céljait. A Fidesz mindenben összeesküvést és nemzetrontást lát, tébolyukban pedig bármikor készek már a magyar emberek érdekei ellen is voksolni" - közölte. A kohéziós pénzek jövőjével kapcsolatban nemrég két javaslat is napvilágot látott: a német kormány tanulmányozza a lehetőségét, hogy miként lehetne az alapvető jogállamisági elvek betartásához kötni az uniós támogatásokat, Vera Jourová igazságügyi biztos pedig az európai ügyészségben való részvételhez kötné a kifizetéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.