Közélet

Botka ügyvédje, Czeglédy Csaba előzetesben, bilincsben vitték el + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Botka ügyvédje, Czeglédy Csaba előzetesben, bilincsben vitték el + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. június 15., csütörtök
Botka ügyvédje, Czeglédy Csaba előzetesben, bilincsben vitték el + FOTÓK (FRISSÍTVE)
czegledy_csaba03_gs

Elrendelte a Szegedi Járásbírság Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását több mint egy órás meghallgatása után. A Csongrád Megyei Főügyészség június 15-én tett indítványt a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el egy munkaerő közvetítéssel foglalkozó, több milliárdos adócsalással gyanúsított bűnszervezet 9 tagjának előzetes letartóztatását - írja a Csongrád Megyei Főügyészség.

17.00:

A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya közölte: A gyanúsítottak előzetes letartóztatása július 15-ig tart. A bíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (halmazati büntetésre és bűnszervezetre irányadó szabályokra figyelemmel 5-20 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek, továbbá a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve mindezen túlmenően több gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt. A bíróság kényszerintézkedést elrendelő döntéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

14.20:

"Szép kis megtorlás" - mindössze ennyit fűzött hozzá Czeglédy Csaba, miután több mint egy órás meghallgatása után elrendelte a bíróság előzetes letartóztatását. Czeglédy előtt öt másik vádlottat hallgattak meg, mindegyikük előzetesben van. A Szegedi Járásbíróságon egyébként Czeglédy menyasszonya is jelen volt, ő is a sajtó munkatársaival várta, hogy miként dönt a nyomozási bíró.

Szanka Ferenc

, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője portálunknak elmondta, a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán rendelték el Czeglédy előzetes letartóztatását, illetve délután kettőig további kilenc személyét is. Hozzátette, a gyanú tárgyát képező bűncselekmény 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, figyelemmel a bűnszervezetben történ elkövetésre.

14.15: Fidesz: a szocialisták ismét a korrupció oldalára álltak

A Fidesz felháborítónak tartja, hogy miközben újabb adócsalás miatt nyomoznak a szocialisták egyik politikusa ellen, az MSZP vezetői a bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csabát mentegetik ahelyett, hogy elítélnék a törvénytelenséget.

Hidvéghi Balázs

, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtöki közleményében azt írta: a szocialisták most is a korrupció oldalára állnak. Közölte: még mindig várják a választ arra, hogy

Botka László

tudott-e

Czeglédy Csaba

ügyeiről, az MSZP mennyit fizetett neki, igaz-e, hogy Czeglédy az MSZP belső köreinek bizalmas ügyvédje, illetve, hogy melyik MSZP vezetőnek dolgozott Botka Lászlón kívül.

Ipkovich György

, Szombathely volt szocialista polgármestere csütörtökön a városi közgyűlés ülésén, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a szombathelyi közgyűlés MSZP-DK-Együtt-Éljen Szombathely! alkotta frakciója kiáll Czeglédy Csaba frakcióvezető mellett, bízik az ártatlanságában és alaptalannak tartja meggyanúsítását. Czeglédy Csabát kedden különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával vették őrizetbe.

14.05:

Vége Czeglédy meghallgatásának, több mint egy órát volt bent a tárgyalóteremben.

czegledy_meghatalmazas1

14.00:

Amint a mellékelt meghatalmazás is mutatja, a szegedi MSZP-s polgármester személyes megbízása alapján Czeglédy Csaba képviseli (vagy képviselte?) Botka Lászlót a SZEGEDma.hu, illetve kiadója elleni sajtó-helyreigazítási és személyiségjogi perekben. Izgatottan várjuk, vajon mi lesz így a következő tárgyaláson, érvényben marad-e a szombathelyi ügyvéd megbízása...

12.00:

Ahogy megírtuk, a Szegedi Járásbíróságon döntenek ma Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásáról. Összesen kilenc főt vettek őrizetbe, délelőtt 11 óta folyamatosan hallgatja meg őket a bíróság. Az MSZP-nek és a DK-nak is dolgozó, több ügyben, így a SZEGEDma.hu elleni sajtó- és személyiségjogi perekben Botka László szocialista miniszterelnök-jelöltet is képviselő fiatal ügyvédre előreláthatólag délután egykor kerül sor. A fejleményekről beszámolunk.

Korábban írtuk:A gyanú szerintCzeglédy Csaba, aki egy többek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, az ezen tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából egy olyan többszintes céghálót működtetett társaival együtt, amelynek eredményeképpen az állami költségvetést több, mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte. A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól a tevékenységet ténylegesen szervező, Czeglédy Csaba által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése. A bűnszervezet 2013. és 2016. januárja közötti működésével összefüggésben a több, mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetést általános forgalmi adó adónemben mintegy 1,7 milliárd, míg személyi jövedelem adó adónemben mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte. A főügyészség 9 személy, köztük Czeglédy Csaba, közvetlen munkatársai, a bűnszervezet középső és alsó szintjein elhelyezkedő cégek vezetőinek előzetes letartóztatására tett indítványt a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, a gyanú tárgyát képező 5-20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményekkel összefüggő szökés, elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel. Az indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog döntést hozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.