Vélemény

Csúri Ákos a Blogstaron: Ötvenhat és június 4. Karikája

Csúri Ákos a Blogstaron: Ötvenhat és június 4. Karikája

2017. június 5., hétfő
Csúri Ákos a Blogstaron: Ötvenhat és június 4. Karikája
korognai_karoly

Ötvenhat éves korában meghalt Korognai Károly színész-rendező, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok egykori igazgatója – „tragikus hirtelenséggel” hunyt el - írja a Blogstar.hu-n Csúri Ákos.

Ismerjük ezt a szóösszetételt. Tudjuk mit jelent és mi van mögötte. De vajon kellően ismertük-e a Karika becenévre hallgató színészt, rendezőt, direktort? Nem tudom. Pedig ott voltam az esküvőjén, húztam darabját, dramaturgként kotnyeleskedtem bele a Virágot Algernonnak átiratába (Vígszínház), láttam-tapasztaltam a cselekvőkészségét, amikor egy Budai Parkszínpad-i színészzenekar koncertről taxival vitt minket a zuglói pályaudvarra, ahol egy perccel lecsúsztuk az utolsó vonatot, majd vissza a Nyugati-ba, ahol megvárták velünk a postavonat indulását. Láttam Fehérváron, nyaraltam vele Agárdon. Vittem neki darabátírást, most már magával vitte. Egyszerre kaptunk 2001-ben díjat. A magánélete ködös volt előttem. Utoljára elődje, Nikolényi István temetésén találkoztunk. Furcsa volt. Szeretetigényes. Magányosan csapongó. Beszélt, de talán maga sem tudta miért és miről. Pedig csak a ravataltól vonultunk a sírig. Nem egészen 2 hónapja hívott fel a semmiből, hogy beszélgessünk, találkozzunk. Húsvét jött, mondtam – szinte rutinból –, majd utána. Nincs utána. És nem lesz utána. Június negyedikén megelégelte, befejezte, eldobta, vagy, ahogy volt felesége fogalmazott fb-posztjában: döntött… Június 4-e Trianon. Június 4-e Latinovits Zoltán öngyilkosságának napja. Nincsenek véletlenek. „Korognai Károly 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában, majd a Vígszínházba szerződött. 1991–1998 között szabadfoglalkozású színész volt, 1999-től 2003-ig igazgatóként irányította a Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat. Ezt követően Veszprémbe, Kassára, majd Miskolcra szerződött” – fogalmaz a halottakról szóló kíméletlen egyszerűséggel az MTI. Az utóbbi években a Zsombói Szabadtéri Színpad programjain dolgozott. Egy ősbemutatóra készült, a Lúdas Matyiból írt musicalt. Július 7-re tervezték a darab ősbemutatóját. Ha lesz, megnézem. Ég Veled, Karika! Ezt most jól elverted rajtunk. Háromszor? Ki tudja.

Forrás: http://nekrolog.blogstar.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.