Közélet

Balog: a köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik

Balog: a köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik

2017. június 1., csütörtök
Balog: a köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik

A magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik - hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen csütörtökön, Budapesten.

Balog Zoltán

, aki az oktatás és nevelés nemzetstratégiai szerepét hangsúlyozta, azt mondta: bízik abban, hogy "bármilyen szirénhangokat" is hallanak az oktatás szereplői és a pedagógusok, kezdik érezni, hogy a magyar kormánynak fontos ez a terület. S erre igyekeznek nem csak a pedagógusnapon odafigyelni - mutatott rá. A miniszter kiemelte: a jövő évi költségvetésben plusz 97 milliárd forintot különítettek el az oktatási területre. Kitért a mostani kormány által elindított pedagógus-életpályára is, s jelezte: 2017-re az oktatásban magasabb volt az átlagbér, mint a nemzetgazdaságban. előbbinél átlagosan 41,9 százalék volt, míg az utóbbinál 35,2 százalékos a bővülés. Ez helyes és jó lépés volt - fogalmazott. Kiemelte: az anyagi, az erkölcsi és a szakmai megbecsülés összefügg egymással. Hozzátette, végre eljutottak oda, hogy a béremeléseknek megvan a fedezetük: amit a magyar emberek megteremtettek, a gazdasági növekedés. Balog Zoltán szólt arról is, hogy az elmúlt évben 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályára jelentkezők száma, és reményét fejezte ki, hogy ebben a Klebelsberg-ösztöndíj is szerepet játszik. Ma már több mint 1500 diákkal van szerződés az ösztöndíjprogramban. A miniszter elmondta, hogy szeptembertől az első kilenc évfolyamon mindenki ingyenesen kapja a tankönyvet, és 8 százalékkal nő a gyermekétkeztetésre fordított források összege, amely így már 80 milliárd forint lesz. Ehhez jön a nyári étkeztetésre szánt keret - jelezte. Balog Zoltán a következő tanév kihívásai között említette az új Nemzeti alaptanterv kimunkálását, amelyet szeretnének széleskörű szakmai konszenzussal megalkotni, valamint a kilencosztályos általános iskoláról folytatott párbeszédet. A miniszter úgy fogalmazott: a pedagógusok a minőséget képviselik az iskolában, és a minőségre szívesen hallgatnak. Hangsúlyozta, a magyar köznevelés jövője a családok és az iskola kapcsolatán múlik, azon, sikerül-e olyan bizalmi viszonyt megteremteni, helyreállítani, illetve megerősíteni, ahol a családi nevelésből következik az iskolai nevelés, az utóbbi pedig visszahat a családra. Kitért arra is, hogy idén ünneplik Arany János születésének 200. évfordulóját, s arra biztatott, használják ki az iskolákban is az évfordulót. Bejelentette: a nemzeti tanévnyitót Nagykőrösön, az Arany János Gimnáziumban tartják majd. Az ünnepségen a miniszter és

Maruzsa Zoltán

köznevelési helyettes államtitkár a kiemelkedő pedagógusi és oktatói munka elismeréseként köznevelési és felsőoktatási díjakat adott át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.