Közélet

Az országos átlagnál kevesebb a munkanélküli Szegeden + FOTÓK

Az országos átlagnál kevesebb a munkanélküli Szegeden + FOTÓK

2017. június 9., péntek
Az országos átlagnál kevesebb a munkanélküli Szegeden + FOTÓK
allasborze007kf

Állásbörzével és fórummal segítette a munkavállalók és álláskeresők egymásra találását pénteken a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A Rákóczi téri épületben elhangzott: a megyében és a szegedi járásban is kedvezőek a munkaerőpiaci adatok.

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan idén is megszervezte a munkavállalást, a munkához juttatást segítő rendezvényét a Csongrád Megyei Kormányhivatal, ahol kiemelt szerepet kapott a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktum és az ennek keretében létrejött helyi foglalkoztatási együttműködés. A cél az volt, hogy minél több érintettet tájékoztatni tudjanak egyrészt a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén” elnevezésű projektről, másrészt az új, bejelentett álláshelyekről, munkaerő-igényekről.

Holubán Csilla

köszöntőjében ismertette, a munkaerőpiaci mutatók hosszú idő óta javuló tendenciát mutatnak. „Ha a legfrissebb országos adatokat nézzük, akkor megállapítható, hogy a 15 és 74 év közötti korosztálynál a foglalkoztatási ráta meghaladja az 58 százalékot, míg a munkanélküliség 4,5 százalékra esett vissza. 2017 áprilisában Csongrád megyében 9859, míg járási szinten 4600 munkanélküli szerepelt a foglalkoztatási osztályok nyilvántartásában. A bejelentett álláshelyek száma ugyanekkor a megyében 1094 főre volt tehető, melyből közel 670 főre vonatkozóan a nyílt munkaerőpiac jelzett munkaerőigényt. Emellett különösen fontos, hogy az új álláshelyek minden gazdasági területet érintettek, így a bejelentett állásajánlatok között bárki megtalálhatta a lehetőséget a versenyszférába történő elhelyezkedésre” – fejtette ki a Szegedi Járási Hivatal vezetője. Hozzátette, Szeged az országos átlaghoz képest kedvezőbb pozícióban van, mivel itt 3664 álláskeresőt regisztrálnak, ami 3,24 százalékos arányt jelent. Azonban mindaddig van teendő, amíg vannak olyanok, akik dolgoznának, de nem találnak számukra megfelelő munkát, valamint vannak olyan munkaerőigények, amelyek betöltésére a vállalkozások segítségre, közreműködésre számítanak. A nap folyamán 22 foglalkoztató részvételével tartottak börzét, hogy az álláskeresők személyesen találkozhassanak a munkáltatókkal. Emellett az önéletrajzírás fortélyaival, állásinterjúi tanácsokkal, valamint munkavállalói kötelezettségekkel és jogokkal ismerkedhettek meg a megjelentek. A munkáltatói fórumon több előadást is tartottak. „A magyar munkaerőpiac legfontosabb kihívása a foglalkoztatás fenntartása és a gazdasági szint növekedése. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint 2016 novembere és 2017 januárja között 4,4 millió volt a foglalkoztatottak száma, ami az elmúlt időszak legjobbjának számít” – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről

Hágen Tímea

. A Foglalkoztatási Szolgálat Főosztály főosztályvezető-helyettese még elmondta, az utóbbi években a hazai foglalkoztatási ráta elérte az uniós szintet: ez a férfiak esetében 2015 harmadik negyedévében, míg a nők részéről 2016-ban történt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.