Egészség

Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legnagyobb arányban tüdőrákban

Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legnagyobb arányban tüdőrákban

2017. június 2., péntek
Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legnagyobb arányban tüdőrákban
ongyujto_tuz_dohanyzas

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Demjén Tibor

, a Dohányzás Fókuszpont vezetője hangsúlyozta: ugyan folyamatosan csökken a dohányzók aránya, de így is a felnőtt népesség 27,5 százaléka dohányzik Magyarországon. Ez az arány a fiatalok körében 25 százalékos, ám közülük csupán 5 százaléknyian gyújtanak rá naponta - fűzte hozzá. Kiemelte, kevésbé ismert, hogy a dohányzás nemcsak egészségkárosodást és halált okoz, hanem jelentős környezetszennyezést is. Példaként említette, hogy a világ erdeinek 4 százalékát pusztították el a dohánytermelés érdekében, és világszerte 4,3 millió hektáron zajlik dohánytermelés, jelentős műtrágya-felhasználás mellett. A dohányipar 2 milliárd tonna szilárd hulladékot termel évente és csak Magyarországon 220 vagont töltenének meg évről évre a visszamaradt csikkek - jegyezte meg. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy egy dollárral növeljék a dohánytermékek adóját. Ez egyrészt növelné a visszatartó hatást, másrészt 190 milliárd dollár pluszbevételt eredményezne. Ezt a pénzt pedig megelőző programokra, illetve a leszokás támogatására lehetne költeni - tette hozzá a szakember. Demjén Tibor azt mondta, a megelőzést már óvodás korban el lehet kezdeni, a gyerekek véleménye mesékkel, foglalkozásokkal alakítható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.