Közélet

A kánikula mellett újabb zivatarokra figyelmeztetnek

A kánikula mellett újabb zivatarokra figyelmeztetnek

2017. június 29., csütörtök
A kánikula mellett újabb zivatarokra figyelmeztetnek

Több megyére a hőség és a viharos szél, míg a heves zivatar veszélye miatt az egész országra (köztük több megyére másodfokú) figyelmeztetéseket adtak ki csütörtökre.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-34 Celsius-fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb. Késő estére 18-26 fok közé hűl le a levegő. Emellett csütörtökön is nagyon erős UV-B sugárzás várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: mérséklődik a meleg; különösen az ország északnyugati felén várható néhány fokos lehűlés, de a záporos gócok által érintett területeken is átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő. Emellett az Alföldön továbbra is 25, a keleti, délkeleti megyékben pedig 27 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. A hőség miatt Budapesten és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett országszerte heves zivatarokra figyelmeztetnek. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Azt írták: napközben elszórtan lehetnek zivatarok, de károkozó szélrohamokkal kísért heves zivatarok főként a keleti, északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Egyes zivatarokban erősen viharos (90-115 kilométer/órás) széllökés sem kizárt, de kis valószínűséggel akár az orkán erejű (akár 120 kilométer/óránál is erősebb) széllökés is előfordulhat. Legtovább a keleti és északi megyékben kell számítani zivatarokra, másutt a délután második felére már jó eséllyel megszűnnek. Kiemelték továbbá, hogy különösen az ország északi felén viharos délnyugati szél várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.