Egyház

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

2017. június 21., szerda
A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának 73. évfordulója alkalmából - tájékoztatta a Szegedi Zsidó Hitközség az MTI-t.

Vasárnap délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Az ünnepségen

Kakas Béla

a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke és

Salamon István

holokauszttúlélő, a hitközség alelnöke mond beszédet. A kegyetlenül halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet, melyet

Schőner Alfréd

főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora tart. A holokauszt szegedi áldozataira

Szabó Sándor

(MSZP) országgyűlési képviselő és

Kozma Gábor

, a Gál Ferenc Főiskola rektora emlékezik. Az egykori téglagyár területén kialakított gyűjtőtáborban 1944 júniusában kilencezer embert zsúfoltak össze Szegedről és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról. A táborból június 25. és 28. között három vonat indult Strasshofba és Auschwitzba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából 2091 ember vált a holokauszt áldozatává, további 612-en a munkaszolgálat során vesztették életüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.