Közélet

A Czeglédy-ügy hullámai a szegedi bérlakásokhoz is elkísérték Botkát + FOTÓK

A Czeglédy-ügy hullámai a szegedi bérlakásokhoz is elkísérték Botkát + FOTÓK

2017. június 16., péntek
A Czeglédy-ügy hullámai a szegedi bérlakásokhoz is elkísérték Botkát + FOTÓK
botka_ikv01_gs

A Fidesz-kormány rendszeresen a büntetőjog eszközeivel szeretné megoldani a politikai vitáit – jelentette ki pénteken Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a kormány az elmúlt években tucatnyi szocialista politikust hurcolt meg koholt vádak alapján.

A szegedi önkormányzati lakások felújítási programjáról tartott sajtótájékoztatót

Botka László

pénteken, amikor újságírói kérdésre

Czeglédy Csaba

előzetes letartóztatásáról

is szó esett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje kifejtette, tartja magát a szerdai közleményében kifejtett

álláspontjához.

Azaz, mint mondta, a Fidesz az elmúlt években tucatnyi szocialista politikust hurcolt meg koholt vádak alapján, amikről több évig tartó bírósági tárgyalások után kiderült, hogy semmi valóságalapjuk nincs. „Ilyen

Molnár Gyula, Székely Dezső

és

Juhász Ferenc

esete is” – sorolta a szegedi polgármester, aki hozzátette, a kormány a diktatúrákra jellemző módon felhasználja az igazságszolgáltatást, a vitákat a büntetőjog eszközeivel próbálja eldönteni. Botka ugyanakkor felkérte az MSZP etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett Czeglédy Csaba ügyét. „Szeretnénk tisztán látni. Ha kiderül, hogy ez is az imént említett példák közé tartozik, akkor a kormányváltás után felelősségre vonjuk azokat, akik részt vettek ebben” – jelentette ki. A párt vezetését egyébként szerdán arra kérte, hogy függessze fel a Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik, emiatt utóbb számos MSZP-s és Dk-s vezető politikus bírálatát, rosszallását vívta ki, hogy nem áll ki kellőképpen párttársa mellett. A politikus egyébként tartotta magát a korábban meghirdetett médiabojkottjához: a Hír TV kérdésére válaszolt, míg az M1 riporterének érdeklődését már figyelembe sem vette. A szegedi városvezető az önkormányzati bérlakásprogram kapcsán felelevenítette: tavaly indították el az országban egyedülálló kezdeményezést. 2016-ban 204 bérlakást újítottak fel, míg idén félmilliárd forintos saját forrásból 220 lakás teljes korszerűsítését végzik el. Botka szerint Magyarországon jelenleg több százezer alacsony jövedelemmel rendelkező család nem tud lakáshoz jutni és élni a kormány otthonteremtési kedvezményével. „Hazánkban közel 140 ezer önkormányzati bérlakást regisztrálnak, ennek egy jelentős része rossz állapotban van. Évek óta kezdeményezem, hogy a központi költségvetés nyújtson támogatást a településeknek ezen lakások felújítására, de ezt az Országgyűlés soha nem szavazta meg. Amikor kormányra kerülünk, kialakítunk egy koncepciót erre vonatkozóan” – fejtette ki a szocialista polgármester, aki reméli, hogy az egész országban példát vesznek Szegedről. A városban ugyanis jövőre is terveznek felújításokat, így három év alatt 600 lakás rekonstrukciójáról lehet beszámolni a csongrádi megyeszékhelyen. Az elbírálás során a korábbiakhoz képest még inkább a rászorultságot veszik figyelembe, a nyertes pályázók a piaci ár harmadáért bérelhetik a lakásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.