Írjon nekünk

Közélet

A Czeglédy-ügy hullámai a szegedi bérlakásokhoz is elkísérték Botkát + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

botka_ikv01_gs

A Fidesz-kormány rendszeresen a büntetőjog eszközeivel szeretné megoldani a politikai vitáit – jelentette ki pénteken Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szerint a kormány az elmúlt években tucatnyi szocialista politikust hurcolt meg koholt vádak alapján.

A szegedi önkormányzati lakások felújítási programjáról tartott sajtótájékoztatót Botka László pénteken, amikor újságírói kérdésre Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásáról is szó esett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje kifejtette, tartja magát a szerdai közleményében kifejtett álláspontjához. Azaz, mint mondta, a Fidesz az elmúlt években tucatnyi szocialista politikust hurcolt meg koholt vádak alapján, amikről több évig tartó bírósági tárgyalások után kiderült, hogy semmi valóságalapjuk nincs. „Ilyen Molnár Gyula, Székely Dezső és Juhász Ferenc esete is” – sorolta a szegedi polgármester, aki hozzátette, a kormány a diktatúrákra jellemző módon felhasználja az igazságszolgáltatást, a vitákat a büntetőjog eszközeivel próbálja eldönteni.

Botka ugyanakkor felkérte az MSZP etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett Czeglédy Csaba ügyét. „Szeretnénk tisztán látni. Ha kiderül, hogy ez is az imént említett példák közé tartozik, akkor a kormányváltás után felelősségre vonjuk azokat, akik részt vettek ebben” – jelentette ki. A párt vezetését egyébként szerdán arra kérte, hogy függessze fel a Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik, emiatt utóbb számos MSZP-s és Dk-s vezető politikus bírálatát, rosszallását vívta ki, hogy nem áll ki kellőképpen párttársa mellett.

A politikus egyébként tartotta magát a korábban meghirdetett médiabojkottjához: a Hír TV kérdésére válaszolt, míg az M1 riporterének érdeklődését már figyelembe sem vette.

A szegedi városvezető az önkormányzati bérlakásprogram kapcsán felelevenítette: tavaly indították el az országban egyedülálló kezdeményezést. 2016-ban 204 bérlakást újítottak fel, míg idén félmilliárd forintos saját forrásból 220 lakás teljes korszerűsítését végzik el. Botka szerint Magyarországon jelenleg több százezer alacsony jövedelemmel rendelkező család nem tud lakáshoz jutni és élni a kormány otthonteremtési kedvezményével. „Hazánkban közel 140 ezer önkormányzati bérlakást regisztrálnak, ennek egy jelentős része rossz állapotban van. Évek óta kezdeményezem, hogy a központi költségvetés nyújtson támogatást a településeknek ezen lakások felújítására, de ezt az Országgyűlés soha nem szavazta meg. Amikor kormányra kerülünk, kialakítunk egy koncepciót erre vonatkozóan” – fejtette ki a szocialista polgármester, aki reméli, hogy az egész országban példát vesznek Szegedről. A városban ugyanis jövőre is terveznek felújításokat, így három év alatt 600 lakás rekonstrukciójáról lehet beszámolni a csongrádi megyeszékhelyen. Az elbírálás során a korábbiakhoz képest még inkább a rászorultságot veszik figyelembe, a nyertes pályázók a piaci ár harmadáért bérelhetik a lakásokat.

Hirdetés

Kommentek

Hírzóna

Idén többet költünk a karácsonyi kiadásokra!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kiskedvencek sem maradnak ki az ajándékozásból… HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Több mint tíz kilogrammos segélycsomagokat osztottak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A téli hideg hónapokban kiemelt fontossága van a segítségnyújtásnak.

Tovább olvasom

Hírzóna

Eladta autóját, majd visszalopta

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem furikázott vele sokáig… HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál