Közélet

VII. Magyar Tájökológiai Konferencia Szegeden

VII. Magyar Tájökológiai Konferencia Szegeden

2017. május 23., kedd
VII. Magyar Tájökológiai Konferencia Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Földrajzi és Földtudományi Intézete az U-GEO Alapítvánnyal közösen május 25-27. között rendezi a VII. Magyar Tájökológiai Konferenciát Interdiszciplináris tájkutatás a XXI. században címmel, amely a hazai tájkutatással és gyakorlati tájtervezéssel foglalkozó szakma kétévenként megrendezett legrangosabb rendezvénye, s melynek idén Dr. Áder János köztársasági elnök vállalta a fővédnöki tisztét.

A szakmai fórum megszervezésével az a legfőbb cél, hogy lehetőséget teremtsenek a tájökológia különböző részterületein dolgozó elméleti és gyakorlati szakemberek számára a hatékony kapcsolatteremtésre. Az idei rendezvény különösen nagy hangsúlyt fektet a tájkutatással szoros kapcsolatban álló területeken (például várostervezés, területrendezés, agrárium, erdészet stb.) dolgozó szakemberekkel folytatott tapasztalatcserére, a gyakorlati tájvédelemmel kapcsolatos problémák megvitatására. A konferencia szakpolitikai aktualitását adják a nemrégiben elfogadott Nemzeti Tájstratégia 2017-2026 sikeres teljesítéshez kötődő szakmai kihívások, valamint a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésére irányuló törekvések fenntartható táj- és vízgazdálkodás révén. A konferencia 3 napja alatt közel 200 résztvevő 15 tematikus szekció keretében, több mint 150 prezentációban mutatja be legújabb eredményeit. Nyolc magyar nyelvű és két idegen nyelvű plenáris előadás ad kitekintést a tájkutatás aktuális kihívásairól, a nemzetközi kutatási trendekről, a tájökológia hazai helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről. A plenáris előadók között üdvözölhetjük többek között

V. Németh Zsolt

környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt,

Láng Istvánt

, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettesét,

Herman Klugot

, a Paris-Lodron University of Salzburg docensét, valamint

Veerle Van Eetveldet

, a Ghent University professzorát, a IALE Europe képviselőjét. A konferenciához kapcsolódóan kezdeményezik az International Association for Landscape Ecology (IALE) magyarországi tagozatának újjáalakulását annak reményében, hogy ez még inkább előmozdítja a hazai kutatási eredmények nemzetközi kapcsolódását. A rendezvény zárásaként a résztvevők fél napos szakmai tanulmányúton vehetnek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.