Írjon nekünk

Közélet

Vásárhelyi történész a 20. Felvidéki Tavaszi Emlékhadjáraton + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

18301404_1870533403223385_1489772071331207311_n

Pereden emlékeztek meg az 1848-49-es szabadságharcban hősi halt katonákra. Az ünnepi beszédet Borsányi Gyula polgármester tartotta, a győztes csatákról a hódmezővásárhelyi Pintér István történész emlékezett meg.

A megemlékezést a helyi női énekkar színesítette. Tárnok István hagyományőrző alezredes, főparancsnok és katonái koszorúztak. Zsigárdra bevonultak a huszárok és a gyalogság. A főparancsnok jelentett a polgármesternek. Ez minden helyen így történt. Először koszorúzás volt az 1848-49-es emlékműnél, majd Baranyai Alajos polgármester ünnepi beszédet mondott az iskola udvarán.

Mindenhol Vesztergám Miklós tárogatóművész játszott. A történelmi megemlékezést
Pintér István tartotta. Az iskolások 1848-49-es nótákat énekeltek. A huszárok bemutatót tartottak a közönségnek, ezután a hagyományőrzőket finom ebéd várta az iskola ebédlőjében. A következő település Farkasd volt. Itt Iván Gyula polgármester fogadta a csapatokat. Az állandó programok után Pintér István beszélt a dicsőséges harcokról. Itt is Vesztergám Miklós játszott. A település férfikara a helyi lelkész vezetésével énekelt.

Minden településen az ünnepség után pogácsával és itallal kedveskedtek a helyiek a katonáknak. Estére Szimőre érkeztek a hagyományőrzők. Itt Bob János polgármester fogadta és köszöntötte a katonákat. Tárnok Balázs mutatta be a csapatokat. Vesztergám Miklós tárogatón játszott, Pintér István pedig nagyon röviden emlékezett a győztes csatákról. A helyiek két énekkara is segítette a rendezvényt. A huszárok itt is tartottak bemutatót, ami nagy sikert aratott. A parancsnok Páli Csaba hagyományőrző alezredes volt. Fiatal és idősebb huszárok párbajt vívtak A huszárok ezután elvonultak a szálláshelyükre, ahol a lovaikat megitatták és ellátták. Ezután került sor a vacsorára. Vacsora után a helyi énekesek Vesztergám Miklós kíséretével és a résztvevőkkel mulattak. A polgármester is hajnalig ott volt.

Másnap délelőtt Kamocsa volt a következő állomás. Ezen a településen Lukács Valéria polgármester fogadta az emlékezőket. Innen Naszvadra indultak a hagyományőrzők. Tárnok István hagyományőrző alezredes főparancsnok itt is jelentette a csapatok megérkezését. Haris József polgármester fogadta ezt. A koszorúzás után két gyalogos katona mindenütt díszlövést adott le. Itt is volt egy rendkívül színvonalas bemutató a huszárok részéről. Az eseményeket Tárnok Balázs kommentálta nagy hozzáértéssel. Ezután a gyerekek és az érdeklődők még a lovakra is felülhettek. A tüzérek lőttek egyet egy 3 fontos ágyúból. Ezt finom ebéd követte. Itt étel és ital mellett beszélgettek a katonák és a helyiek.

Az ebéd és egy kis pihenés után Martosra érkezett a csapat. Keszeg István polgármester fogadta a katonákat. Az állandó programok után Dr. Tárnok Balázs tartott megemlékezést és kommentálta a huszárok bemutatóját. Természetesen itt is szerepelt Vesztergám Miklós is.

Május elsején Révkomárom következett. Délben került sor a csatabemutatóra. Ebben gyalogosok, huszárok, tüzérek vettek részt. Természetesen most is a magyarok győztek. A csata részleteit Tárnok Balázs ismertette. Később a gyalogság tisztelgett Klapka György tábornok szobra előtt. Tárnok István és felesége koszorúzott. Délután 16 órakor Komáromban folytatódott a program. A polgármester, Molnár Attila itt is fogadta a hagyományőrzőket.

Egy kis műsor után Tárnok István mutatta be a csapatokat és méltatta a tevékenységüket. Ezt ünnepi műsor követte, majd a város megvendégelte a résztvevőket. A rendezvényen részt vettek a kecskeméti huszárok. (Léber György, Farkas Zoltán és családjaik), a székesfehérvári huszárok, a budakeszi honvédek, váci tüzérek és az izsai Felvidéki Huszár és Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Pénteken zárul az „Aludj jól!” – 1Párna=1Álom jótékonysági akció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Óvodás gyermekek hétköznapjait tennék komfortosabbá a kezdeményezés által.

Tovább olvasom

Hírzóna

Fővárosi csapat tarolt a szegedi egyetem versenyén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A verseny fődíja egy Cambridge-i utazás volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Képzavar és buli a heti kínálatban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

De más témák is szerepelnek a tarsolyunkban.

Tovább olvasom

Aktuál