Közélet

Varga: a versenyképességet javító csomag a parlament előtt van

Varga: a versenyképességet javító csomag a parlament előtt van

2017. május 18., csütörtök
Varga: a versenyképességet javító csomag a parlament előtt van
Varga Mihály

A Nemzeti Versenyképességi Tanács eddig sikeres munkát végzett, összeállította a Magyarország versenyképességét javító csomagot, amely már a parlament előtt van - mondta csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a versenyképességi tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: olyan módosításokat kezdeményeztek, amelyek már rövid távon is javítják az ország versenyképességét, és befolyásolni fogják Magyarország pozícióját a különböző versenyképességi listákon. A versenyképességi csomag hat területet érint, az építési engedélyezést, a villamoshálózatra csatlakozást, az adófizetést, a cégalapítást, a befektetők védelmét és a fizetésképtelenség területét. Nagyjából 15 módosító indítványt nyújtottak be a parlamentnek, amiről május-júniusban döntés születhet - mondta a miniszter. Ismertette: lerövidítették az építési engedélyezés határidőit, amivel felgyorsul a munka. A villamoshálózathoz való csatlakozás engedélyezésére szintén rövid határidőket állapítottak meg, amivel a jövőben olcsóbb és gyorsabb lesz a hálózat elérése. Az adófizetést érintően nagyobb módosító csomagot is tárgyal majd a parlament, nem csak a mostani módosításokkal, hanem az adózás rendjéről szóló új törvénnyel is lerövidítik majd a cégek adózással töltött idejét. Hozzátette: a cégalapítás ügyében megszűntették a cégalapítási illetéket, csökkent a bürokrácia. Az ügyvédi és közjegyzői díjak felülvizsgálatát is tervezi a tanács - mondta. A befektetővédelmi kérdésekben további egyeztetések lesznek az igazságügyi tárcával, hogy a kisebbségi tulajdonosok jogszabályi védelme módosuljon majd. A fizetésképtelenséget rendező intézkedések között említette, hogy elkészült és a parlament előtt van a csődszabályozást módosító csomag. A tanács következő ülésén, ősszel a foglalkoztatást érintő, a digitalizációval és oktatási javaslatokkal foglalkoznak majd.

Parragh László

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a tanács tagja elmondta: a kis ügyektől egészen nagy rendszerekig jutottak el, széles témaköröket tekintettek át. Kiemelte: a magyar makrogazdaság valamennyi adata pozitív, amiben a munkaadók, munkavállalók és a kormány egyaránt komoly szerepet játszott. Az eredmények mögött ott van a versenyképességi tanács aprólékos munkája. Az őszre kitűzött témák tovább javítják majd a versenyképességet - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.