Írjon nekünk

Közélet

Valós igények mentén valódi válaszokat vár a Sportkoalíció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

sportkoalicio003kf

Ahogy a február végi megalakulásakor a Sportkoalíció ígérte, egyik első célkitűzését meg is valósítja. A szervezet azért jött létre, hogy a szegedi sportélet általános értékteremtő és értéknövelő fejlesztéseit eredményes szakmai munkával szolgálja.

Két célcsoportnak szóló sportkutatást indít a Sportkoalíció. Céljuk, hogy valós igények mentén valódi válaszokat kapjanak a Szegeden élő sportoló és mozogni vágyó emberektől, gyermekektől, szüleiktől és sportvezetőktől egyaránt. A sport és a testkultúra, az egyetemes és a magyar kultúra részeként, elválaszthatatlan társadalmunk egészétől, annak fejlődésétől, ezért is fontos, hogy városunk határozott jövőképpel rendelkezzen ezen a területen. A Sportkoalíció egyedi kérdéskörök mentén, két célcsoportban indítja vizsgálatát az alábbi témakörök mentén:

– Demográfiai, szociális adatok, egészségi állapot

– szabadidős sportolási gyakoriság

– sportolási szokások (gyakoriság, szintje, szervezettsége)

– társas hatások, magatartások (sportágválasztásra gyakorolt hatás)

– A Szegeden rendelkezésre álló sportolási lehetőségek, sportinfrastruktúra

– Sportegyesületi lehetőségek, jövőbeni elképzelések, városi sportfinanszírozás

Mint azt Balla Attila, a Sportkoalíció elnöke elmondta, több szempontból is időszerű és hasznos egy ilyen jellegű kutatás, amely a város előtt álló kormányzati sportberuházások kapcsán is szolgálhat olyan információkkal, amelyek segítik, kiegészítik az azzal kapcsolatos lakossági igényeket. “Az is ki fog derülni, milyen jellegű sport és szabadidős igények merülnek fel az itt élő emberekben, amit a jelenlegi városi sportigazgatás és sporttal kapcsolatos szolgáltatói kör nem, vagy csak részben tud kiszolgálni. Az általános és középiskolások a Szegedi Tankerületi Központtal és a Szegedi Szakképzési Centrummal való együttműködésünk kapcsán külön kérdőívet kaptak, amelyben az intézmények számára lesznek a kinyert eredményeink használhatóak. A legfontosabb mindenképpen az lesz, hogy egy olyan iránymutatás keletkezik, amely a valós lakossági igényeket tükrözi, és ezek mentén tud a Sportkoalíció szakmai munkája tovább tud lépni” – fogalmazott a szervezet elnöke.

A Sportkoalíció elsősorban Szeged Megyei Jogú Város lakosságát kívánja bevonni felmérésébe, hiszen az itt élők azok, akik az egészségmegőrzése érdekében minél szélesebb rétegben biztosítani kell az alapvető szabadidős, rekreációs sportolási lehetőségeket, valamint hosszú távon a sporttevékenységek középpontjába a gyermek- és ifjúsági sportok, mint kulcsfontosságú feladatot kellene állítani.

A kérdőíveket május 19-től június 12-ig lehet kitölteni a speciálisan erre létrehozott felületen, www.sportkoalicio.hu/sportkutatas, ahol online formában 5-8 perc alatt kitölthető a kérdőív, akár anonim módon is. Balla Attila hozzátette, szeretnék, ha minél többen segítenék a munkájukat, ezért ösztönzőleg egy nyereményjátékot is indítottak a kitöltők között, ahol akár egy tállyai hosszú hétvégét is nyerhet a szerencsés. “Ezen kívül természetesen a legtöbb helyi médiumot és a közösségi médiát is bevontuk a népszerűsítésbe. Ezúton is külön köszönet a szegedma.hu-nak aki elsőként állt a kutatás népszerűsítése mellé” – így a Sportkoalíció elnöke.

A kitöltési időszakot követően egy elemző időszak következik, amit a nyár közepéig tervez véghez vinni és az érintett szervezetekkel kiértékelni a Sportkoalíció. Ezeknek egyes elemeit a lakosság irányába is nyilvánossá teszik, mert Balla Attila szerint többen kíváncsiak egy ilyen jellegű kutatás eredményére Szegeden, mint azt gondolnánk. “Mivel a SPORTKOALÍCIÓ célkitűzése, hogy a jövőben Szeged városában is széles körben tudatosítsa a sport funkcióit, többek között fontos szociális, esélyegyenlőségi, népegészségügyi tényezőit, valamint a sport fejlesztéséből adódó életminőség-javítás lehetőségét, ezért legfontosabb számomra, hogy a közgondolkozásban a perifériáról napi, fontos üggyé léptessük elő a sport és egészség kérdéseit Szegeden!” – zárta a szervezet elnöke.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Meghalt Fábián Juli

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

37 éves volt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Több százezer fát ültetnek a Kiskunságban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Már zajlanak az erdősítési munkálatok a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A lombhullást követően a kora tavaszi időszakig 70 hektáron, csaknem 350 ezer darab, őshonos fajokból álló facsemetét ültet a Tisza-völgyében és a Homokhátságon a nemzetipark-igazgatóság. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Télikabátból sosem elég!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ruhával és meleg étellel kedveskedtek a hajléktalanoknak és a rászorulóknak az ünnepek alkalmából Szegeden. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Aktuál