Közélet

Újabb választási vereséget szenvedhetnek el a Martin Schulz vezette német szociáldemokraták

Újabb választási vereséget szenvedhetnek el a Martin Schulz vezette német szociáldemokraták

2017. május 5., péntek
Újabb választási vereséget szenvedhetnek el a Martin Schulz vezette német szociáldemokraták

Újabb vereséget szenvedhet el a Martin Schulz vezette német szociáldemokrata párt (SPD) a Schleswig-Holsten tartományi törvényhozási (Landtag) választáson a vasárnapi voksolás előtti utolsó felmérések szerint.

A közvélemény-kutatási adatok alapján az is előfordulhat, hogy az SPD egy ciklus után távozik a hatalomból. Az SPD országos szinten több mint egy évtizedig tartó népszerűségi hullámvölgy után 2017 elején

Martin Schulz

színre lépésével erősödésnek indult, támogatottsága a 20-23 százalékos szintről 30 százalék fölé emelkedett, miután az Európai Parlament volt elnöke átvette a párt vezetését. Azonban a "Schulz-hatás" tavaszra gyengülni kezdett, így a legnagyobb vetélytárs, az

Angela Merkel

vezette jobbközép CDU márciusban fölényesen megnyerte a Saar-vidéken tartott Landtag-választást, és az SPD országos támogatottsága 30 százalék alá süllyedt. Az év eleje óta hasonló folyamat ment végbe az ország legészakibb fekvésű tartományában, Schleswig-Holsteinban, ahol 2012 óta az SPD, a Zöldek és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW koalíciója kormányoz. Az SPD márciusban még 33 százalékon állt, a CDU pedig 27 százalékon. A vasárnapi választás előtti utolsó mérések szerint fordulat történt, a CDU a szavazatok 32-33 százalékára számíthat, az SPD a szavazatok 29-31 százalékát szerezheti meg. A kieli Landtag harmadik számú erejét ismét a Zöldek adhatják, a baloldali ökopárt stabilan 12 százalékon áll. Utánuk a liberális FDP végezhet a szavazatok 10-11 százalékával. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) átlépheti az 5 százalékos bejutási küszöböt, a felmérések alapján 6 százalékon végezhet. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) várhatóan megint nem éri el a bejutási küszöböt, 4,5 százalékon áll. Az SSW-re nemzeti kisebbségi pártként nem vonatkozik a bejutási küszöb, a szavazatok 3 százalékával folytathatja tevékenységét a tartományi gyűlésben. Amennyiben az AfD vagy a Baloldal bejut a Landtagba, a jelenlegi koalíció elveszíti a többségét, de az előző - 2009-2012 közötti - kormánykoalíciót alkotó pártok, a CDU és az FDP sem szerez együtt többséget. Így vagy egy CDU-Zöldek-FDP összetételű, vagy egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíció tűnik leginkább valószínűnek. A két legnagyobb párt összefogása - egy CDU-SPD, vagy SPD-CDU kormány - nemigen valószínű, mert mindkét pártban idegenkednek a nagykoalíciótól. Az AfD-vel egyik párt sem kíván együttműködni. A 2,8 millió lakosú Schleswig-Holstein az egykori NSZK térségeit tekintve a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik, az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) mintegy 30 ezer euró, jelentősen elmarad a 37 ezer eurós országos átlagtól, a munkanélküliség pedig az 5,8 százalékos országos átlag felett van, 6,1 százalékos. A Landtag-választáson most először 18 év helyett 16 év a részvétel alsó korhatára. A fiatalokkal együtt 2,3 millióan voksolhatnak a mintegy 2600 választókörben, reggel 8 órától este 18 óráig. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény éjfél előtt várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.