Közélet

Telenor: nem károsította a lakossági felhasználókat a zsarolóvírus

Telenor: nem károsította a lakossági felhasználókat a zsarolóvírus

2017. május 15., hétfő
Telenor: nem károsította a lakossági felhasználókat a zsarolóvírus

Nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a múlt pénteken világszerte észlelt kibertámadássorozatban, a Telenor előfizetői változatlanul használhatják készülékeiken az internetet - mondta Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére hétfőn Budapesten, a mobilszolgáltató társaság új tarifacsomagjait bemutató sajtótájékoztató után.

Tájékoztatása szerint a WannaCry elnevezésű zsarolóvírus alapvetően vállalati belső hálózatokon alkalmazott protokollnak a gyengeségét használja ki, cégek eszközeit támadja meg. A Telenornak mindössze 30-40 munkaállomását érintette a kibertámadás - tette hozzá. A múlt péntek délután indult kibertámadás sorozat világszerte mintegy 150 országban okozott problémákat. A zsarolóvírus elérhetetlenné teszi a fertőzött számítógép egyes file-jait, ezzel megbénítva a gép működését. Egy brit kiberbiztonsági szakértőnek a vírusba rejtett internetes azonosító regisztrálásával sikerült a hét végén leállítania a vírus világméretű terjedését, de vasárnap már új változatok bukkantak fel az interneten, melyek nem tartalmazzák a "kikapcsolókódot", viszont ezek nem olyan kártékonyak. A sajtótájékoztatón

Alexandra Reich

, a távközlési vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy a Telenor csoportban és Magyarországon is elsőként, korlátlan belföldi mobilinternetet kínáló, okostelefonra optimalizált tarifacsaládot vezet be a cég. A négytagú tarifacsalád az új és a meglévő ügyfelek számára egyaránt elérhető, hűségszerződés nélkül. A piacon található egyéb lehetőségektől eltérően az új tarifacsomagban a sávszélesség sem korlátozott, azaz a mobilinternet az elérhető hálózati kapacitástól függő sávszélességen használható, ami 4G+-nál másodpercenként akár 250 megabites elméleti maximum letöltési sebességet is jelenthet - ismertette. Kifejtette: az egyes csomagokat a tarifába foglalt hanghívás, illetve a külföldön használható adat mennyisége különbözteti meg egymástól, belföldön minden csomag korlátlan adatforgalmat biztosít. A legalacsonyabb árú csomag 50 perc beszélgetést és az Európai Unióban barangolva havonta 5 gigabájt (GB) adatot tartalmaz, a legdrágább csomag pedig korlátlan beszélgetést, roamingoláskor pedig 14 gigabájtot biztosít. A vezérigazgató arról viszont nem adott pontosabb tájékoztatást az MTI kérdésére, hogy az új tarifacsalád bevezetésének eredményeként milyen változásra számít az előfizetők számában, illetve a cég piaci részesedését illetően. Alexandra Reich az új csomag bevezetését azzal indokolta, hogy míg a magyar hálózati infrastruktúra kiemelkedő, a világon a harmadik leggyorsabb átlagos letöltési sebességet kínálják a mobilhálózatok, a magyarok mobiladat használata ugyanakkor alulmúlja az uniós átlagot. Hozzátette, hogy az adatforgalom növelése érdekében a Telenor Magyarország 2016 és 2017-ben több mint 12 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre és a beruházások révén a nagyvárosok mellett több mint 2700, hatezer fő alatti településre juttatja el a szélessávú mobilinternetet. A fejlesztések a felhasználói szokásokban is tükröződnek: a Telenor ügyfeleinek 2G, 3G és 4G hálózaton használt átlagos havi adatforgalma 1,8 GB, ugyanez az érték a 4G hálózatot használók körében 3 GB.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.