Közélet

Szijjártó Péter: a kormányzati intézkedések versenyképesebbé teszik a vállalkozásokat

Szijjártó Péter: a kormányzati intézkedések versenyképesebbé teszik a vállalkozásokat

2017. május 4., csütörtök
Szijjártó Péter: a kormányzati intézkedések versenyképesebbé teszik a vállalkozásokat
Szijjártó Péter

A világgazdaság és a világpolitika változásaihoz igazodó kormányintézkedések erősítik és versenyképesebbé teszik a vállalkozásokat - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Materiál-Plastik Kft. kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásának csütörtöki alapkőletételén, Soltvadkerten.

Szijjártó Péter

úgy fogalmazott, hogy a világban rég nem látott léptékű és gyors változások zajlanak: új technológiák válnak a siker kritériumaivá, és nagy jelentőségű világgazdasági, világpolitikai folyamatok alakítják Magyarország jövőjét. A kormány és a vállalatvezetők erre, szavai szerint, egyetlen jó választ adhatnak: sírás-rívás helyett alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Magyarország kormánya ebben élen jár, olyan pénzügyi, munkaerőpiaci és digitális környezetet teremt a vállalkozások számára, amely itthon és nemzetközi viszonylatban is megteremti, illetve megerősíti a magyar gazdaság szereplőinek versenyképességét - fejtette ki Szijjártó Péter. Az Európában a legalacsonyabb 9 százalékra csökkentett társasági adó, a technológiai fejlesztések támogatása és a szociális hozzájárulási adó csökkentése is a helytállást segíti az éles nemzetközi versenyben, hangsúlyozta a miniszter. Azzal pedig, hogy jövőre Magyarország teljes területén biztosított lesz a másodpercenként 30 megabites sávszélességű internet-hozzáférés, két évvel megelőzzük a versenytársakat - tette hozzá. Szijjártó Péter az eseményen arról is beszélt: mára összeszűkült a globalizált világ, a tőlünk távoli folyamatok is hatással vannak ránk. Aki sikeres akar lenni, annak bátor döntéseket kell meghoznia - jelentette ki a politikus, aki szerint jó példa erre Soltvadkert legnagyobb cége, mely egy 1989-ben, 4 fővel indult garázsvállalkozásból mára egyebek mellett a Szentkirályi és Coca-Cola beszállítójává nőtte ki magát. Piaci pozícióinak fenntartásához, erősítéséhez a Materiál-Plastik Kft-nek is folyamatosan fejlesztenie, fejlődnie kell, a cég most induló, 3,1 milliárd forint összértékű beruházásához a kormány 1,4 milliárd forint pénzügyi támogatást nyújt - tájékoztatott Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy a 66 új munkahelyet teremtő beruházással a cég 6000 négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, termelőkapacitása megduplázódik, exporttevékenysége megsokszorozódik. Ezzel Magyarország vezető fóliagyártó bázisa alakul ki Soltvadkerten és a vállalat előtt megnyílik a lehetőség, hogy betörjön az amerikai és orosz piacra - mondta.

Garami Zoltán

cégtulajdonos az ünnepségen elmondta, a társaság eddigi legnagyobb fejlesztésének alapkövét teszik le. Jelezte: a kft. az unió szinte minden tagországában értékesíti termékeit, de Európán túli országokba, még Trinidad és Tobagóba is exportál, tavaly óta pedig évente közel 1000 tonna csomagolóanyagot szállít Algériába. A vállalat éves nettó árbevétele 2016-ban megközelítette az 5 milliárd, idén pedig terveik szerint meghaladja az 5,5 milliárd forintot - folytatta. Ebből az exportbevételek aránya tavaly 25 százalék volt, és az idén várhatóan 15-20 százalékkal bővül. A Materiál Plasztik Kft. legjelentősebb export célországai Franciaország, Németország, Hollandia, Ausztria, Svájc és Románia, átlagos statisztikai foglalkoztatotti létszáma pedig jelenleg 106 fő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.