Közélet

Spontán sztrájkba kezdett Romániában az adóhivatal több ezer alkalmazottja

Spontán sztrájkba kezdett Romániában az adóhivatal több ezer alkalmazottja

2017. május 15., hétfő
Spontán sztrájkba kezdett Romániában az adóhivatal több ezer alkalmazottja

Spontán sztrájkba kezdett a romániai adóhivatal több ezer alkalmazottja hétfőn, ami miatt az ország számos megyéjében több órára leállt az intézmény működése.

A dolgozók a román parlament asztalán levő egységes bértörvénytervezet ellen tiltakoznak. Kifogásolják, hogy a jogszabálytervezet következtében béreik nem nőni, hanem csökkeni fognak. A szakszervezetek szerint bizonyos fizetések akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. Azt is nehezményezik, hogy jelentős bérkülönbségek vannak az adóhivatal központi szerveinél dolgozók, valamint a megyei hivatalok alkalmazottainak fizetése között. A román média szerint a tiltakozók száma meghaladhatja a 20 ezret. Az akcióhoz a vámosok is csatlakoztak, akik tiltakozásuk jeléül valamennyi szállítmányt ellenőrzik, így a határátlépésnél nőhet a várakozási idő. A román szociálliberális kormánykoalíció a tavaszi parlamenti ülésszakban akarja elfogadni a bértörvényt, amelynek értelmében számos közalkalmazott fizetése nőni fog. A tervek szerint júliustól lép hatályba a jogszabály. Bogdan Nicolae Stan, az adóhivatal elnöke felszólította az alkalmazottakat, vegyék fel mielőbb a munkát, egyúttal jelezte, hogy a kormány elé terjesztette elégedetlenségüket, és javasolta, hogy az új törvény ne szüntesse meg a 15 százalékos pótlékukat. A román média szerint a sztrájk mintegy öt órán át tartott. A szakszervezetek és a pénzügyminisztérium képviselői közötti tárgyalások eredménytelenül zárultak, a hatóságok ugyanis időt kértek a követelések elemzésére. Szerdára várható a következő megbeszélés. A szakszervezet nem közölte, hogy a dolgozók kedden folytatják-e a sztrájkot. A román kormány az idén 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, amit az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap túlzottnak talál, utóbbiak csaknem 1 százalékponttal kisebb román GDP-bővülést valószínűsítenek 2017-re. Bukarest számára fontos, hogy minél magasabbak legyenek az államháztartás bevételei, ellenkező esetben nem tudják tartani a béremelési ígéreteket. A nemzetközi pénzintézetek figyelmeztették Romániát, hogy az idén túllépheti az általa vállalt 3 százalékos államháztartási hiányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.