Közélet

Simicskó: a magyar katonák imázsépítő tevékenységet is végeznek

Simicskó: a magyar katonák imázsépítő tevékenységet is végeznek

2017. május 18., csütörtök
Simicskó: a magyar katonák imázsépítő tevékenységet is végeznek

A magyar katonák az egyik leghatékonyabb országimázs-építő tevékenységet végzik magyarországi szolgálatukkal és külföldi missziós tevékenységükkel - hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön Székesfehérváron, a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett gálaesten.

A Fehérvár köszönti katonáit című rendezvényen megemlékeztek a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának tízéves fennállásáról.

Simicskó István

ünnepi beszédében kiemelte: a katonai hivatás egyértelműen a közösség szolgálatát és a biztonság garantálását jelenti, ezt a honvédek - esküjük szerint - akár életük feláldozásával is teljesítik, legyen szó a déli határszakaszról vagy más veszélyes övezetekről. A Magyar Honvédség jelenleg 13 országban van jelen mintegy ezer katonával és a magyar nemzetért dolgozik, azért, hogy "tiszteljék a magyarságot bárhol a világon" - tette hozzá. A miniszter szerint ha "valaki másokért él, szolgálja a közösséget, akkor maradandót alkot, és emlékeznek majd rá, ahogy a katonákra is mindig fognak". Simicskó István szerint a társadalom után ma már a politika is elismeri a Magyar Honvédség teljesítményét és "a lejtőről végre elindulhat egy felfelé ívelő pályán". Mint mondta, technikai modernizációt hajtanak végre, fejlesztik a katonák felszerelését, nő az illetmény, javulnak a honvédek élet- és munkakörülményei. A 10 éves parancsnokságról elmondta, hogy komoly tapasztalat és tudás halmozódott fel Székesfehérváron, hiszen már az Összhaderőnemi Parancsnokság jogelődjei is jelen voltak a városban. Megjegyezte: Fehérvár mindig is katonaváros volt, ahol kölcsönös megbecsülésben együtt élnek civilek és katonák.

Cser-Palkovics András

(Fidesz) polgármester véleménye szerint Fehérvár alkalmas arra, hogy komoly katonai szervezeteket fogadjon be a jövőben is. Ezért azt kérte a minisztertől és a legfelsőbb katonai vezetéstől, bízzanak a városban, mert a város lakosai hosszú évszázadok óta tudják, mit köszönhetnek a katonáknak.

Huszár János

, Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka felidézte: a parancsnokság azért jött létre, hogy a Magyar Honvédség egyaránt megfelelhessen a szövetségi elvárásoknak és a nemzeti érdekeknek. Több elődparancsnokságot integrált, és éppen tíz éve, 2007. május 18-án kapta meg a csapatzászlót

Sólyom László

akkori köztársasági elnöktől. A parancsnok kiemelte, hogy azóta is mindig megfelelnek a velük szemben támasztott követelményeknek, amit Székesfehérvár támogatása nélkül nem tudnának megtenni. A gálaesten két díjat is átadtak: Székesfehérvár önkormányzatának Sipos Gyula-díját Benkő Tibor vezérkari főnök vette át, míg a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Gyuricza-gyűrűjét Móra József, a kör szentesi tagszervezetének elnöke kapta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.