Szórakozás

Romok között megbúvó dicsőséges múlt + FOTÓK

Romok között megbúvó dicsőséges múlt + FOTÓK

2017. május 24., szerda
Romok között megbúvó dicsőséges múlt + FOTÓK
varaink_toveben_kiallitas006kf

Recskó Béla délvidéki festőművész tárlatát nyitották meg a Délvidék Házban. Az alkotó elfeledett múltunk tanúit kívánja bemutatni, felhívva a figyelmet a romokként megmaradt történelmi emlékekre.

„Váraink tövében – múltunk dicsőségében” címmel nyílt meg a zentai festőművész,

Recskó Béla

kiállítása a Délvidék Házban. Az alkotó sorozatában a határon túli magyar vár- és kastélyromokat mutatja be a Felvidéktől a Délvidékig. „Biztosan felmerül a kérdés: milyen célok vezéreltek? A válaszok egyike a következő: idős korára az ember szeretne valamilyen életművet hagyni maga után” – fogalmazott a festő. Témát először nehezen talált, majd barátaival folytatott gyalogtúráin rájött, hogy a történelmi Magyarország területén található várromokból csupán egyet-egyet festettek meg, de erre sorozat nem épült. A megfestett épületeket, tájakat meglátogatta, de otthon dolgozott, a saját fotói mellett minél több, az adott várral foglalkozó munkát is összegyűjtött, s csak ezután állt neki az olajfestmények elkészítésének. Egy-egy mű megfestésére így átlagosan egy hónapot szánt. Hangsúlyozta, szeretné, ha a képeket megtekintők személyesen is megnéznék az ábrázolt helyeket, így megismerve elfeledett múltunkat, s egyben a turizmus segítségével gazdaságilag erősítve a határon túli magyarokat. Az olajfestmények a szépség mellett az őseinket, történelmünket is hordozzák

Pörneki András

szerint. Rámutatott, hogy amik ma romoknak tűnnek, egykoron a Magyar Királyság erejét biztosították. Kiemelte, hogy fényképszerű ábrázolásmóddal dolgozott az alkotó, s nemcsak az építményt, hanem az azt körülölelő tájat is precízen bemutatja. Recskó Béla a későbbiekben szeretné folytatni újabb várromok bemutatásával a sorozatát, ehhez 35-40 helyre kell eljutnia, s ugyanennyi festményt elkészítenie, így több mint száz képből állna kiállítása. A tárlatot június utolsó napjáig tekinthetik meg Szegeden, majd ezt követően Békéscsabán nézhetik meg a műveket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.